Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо отпада женският род при назоваването на професии

Снимка: БГНЕС
Професор или професорка, работник или работничка да кажем, ако става дума за жена? Можем ли да използваме само мъжкия род като универсален и води ли това до проблеми? Въпросите за пола в езика присъстват в ежедневието ни, предизвикват объркване, а понякога грешките в езика могат да доведат и до недоразумение. Именно поради тази причина е важно да мислим как се изразяваме.

В много езици, например в немския, се е наложила практиката да се употребяват или неутрални откъм род форми или задължително формите за мъжки и женски род. В българския език обаче все още има неяснота кога коя форма да използваме. Форми в женски род на професиите например все още за някои хора звучат неправилно, а за други да се използва мъжки род при назоваване на група само от жени е нелепо.

Дискусията „Полът в езика“ ще бъде днес от 18:30 в "Гьоте институт" - София. Проф. Миглена Николчина, доц. д-р Рени Йотова и доц. д-р Ренета Килева-Стаменова ще засегнат всички тези въпроси като използват разнообразни примери от българския, немския и френския език.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени