Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Демокрацията в България е в упадък, констатира доклад на Института за пазарна икономика, цитиран от вестник "Сега". Към лошата съдебна среда, корупцията и непрозрачните медии се добавят популизмът и национализмът. Негативната тенденция започва през 2013 година, пише в доклада. 
Според "Стандарт", повишената цена на природния газ ще доведе до 20 процента по-скъпа топла вода и парно, ще се повиши и цената на тока. Вестникът цитира прогнози, направени в ефира на БНР от представители на бизнеса. Повишението не е предвидено и е удар по индустрията, заявяват от Федерацията по индустриални енергийни консуматори. 
Печалбата на АЕЦ Козлодуй за 2016 година се срина до 2 милиона и 400 хиляди лева, съобщава "Капитал дейли". Въпреки че основните приходи са от продажба на електроенергия, те са  намалели със 16 милиона лева в сравнение с предходната година. Централата  предвижда недостиг на средства за инвестиционната си програма за 2017-та. 
Английският език е най-предпочитаният за втора матура, информира вестник "Сега". За първи път от години, географията изпада като втори предпочитан предмет, показват данни на просветното министрество за предстоящите зрелостни изпити. На 19 май е първият изпит, той е по български език и литература.
По повод протестите на земеделци, "Стандарт" пише, че до 21 април производителите на тютюн ще получат 90 милиона лева. До Великден ще има субсидии и за други браншове като например собствениците на оранжерии и производителите на плодове и зеленчуци.
"Труд" разказа за работещата като чистачка жена, която предала на полицията две хиляди евро. Тя намерила парите до контейнер за боклук. Преди години Стефка Тодорова намерила и 16 хиляди лева, които предала на органите на реда. 
По 50 евро за нощувка плащат в хостели нелегално пребиваващите у нас мигранти, пише "Телеграф". Роми ги укриват в две махали, за което вземат големи суми, таксиметровите шофьори пък рекетират пътуващите към Западна Европа със 600 лева за курс до границата. 
Психиатриите пълни, 70 хиляди психично болни са сред нас, според "Монитор". Пролетта е отключила депресиите и психозите.  В повечето от областните ни центрове няма психиатрични диспансери и дневни центрове за работа с хората с психични отклонения.
Македонците са по-здрави от нас, пише "24 часа". Класация на информаионната агенция "Блумбърг" обхваща 163 държави, България е 44-та. Най-здрави са италианците, следвани от исландците и швейцарците. "24 часа" пише за още една класация, на градовете, в които се живее най-евтино. София е вторият след Букурещ такъв град в Европейския съюз. В световната листа, най-евтина е столицата на Казахстан Алмати, а най-скъп за живеене е  Сингапур. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени