Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документални изложби представят най-големите издателства до 1947 година

Снимка: www.libsofia.bg

През 2017 година се навършват 85 години от създаването на Сдружението на книгоиздателите и книжарите с цел „да подпомага издаването и продажбата на добри и полезни прочитни книги и учебници“.

С цикъл документални изложби Столичната библиотека ще представи дейността на най-големите издателства до 1947 година, поставили основата на съвременното ни книгоиздаване. Ще се акцентира и върху личния принос на техните основатели.

Заради значимата му роля в популяризирането на българската художествена литература началото е отредено на емблематичното издателство „Хемус". Изложбата е озаглавена „Издателство „Хемусъ" и неговия стопанин" и се открива днес.

Ще бъдат показани книги от фонда на библиотеката, издадени от „Хемусъ" в периода 1921-1947 година. Посетителите ще могат да се запознаят с личността на Христо Т. Хаджиев - един от основателите, редактор и дългогодишен директор на издателството, който пръв издава съчиненията на Христо Смирненски и Пенчо Славейков. Негова заслуга са и многотомните издания на Иван Вазов, П. К. Яворов, Алеко Константинов, Елин Пелин. Хаджиев издава още съчиненията на Иван Богоров, Добри Чинтулов, Г. С. Раковски, Петко Рачев Славейков, Любен Каравелов, Христо Ботев, всички по-значими творби на П. Ю. Тодоров, Мара Белчева, Александър Балабанов, Антон Страшимиров, Михаил Арнаудов.

Христо Хаджиев съдейства да бъдат преведени и издадени творбите на Аристофан, Аристотел, Омир, Толстой, Достоевски, Пушкин и Лермонтов.

Интервю с Ана Анастасова слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени