Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ppIANISSIMO’ 2017 – музика от началото на ХХ век до наши дни, представена от няколко поколения изпълнители

Снимка: ppianissimo.info

На 24 март започва двадесетото издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO, организиран от едноименната фондация. Основател е проф. Стела Димитрова-Майсторова – артистичен директор до миналата година, когато „предаде щафетата“ на проф. Борислава Танева и Илия Граматиков. Програмата на предстоящото издание е замислена като истински празник, който ще събере съмишленици от различни страни, представители на различни култури.

По традиция концертите са в Първо студио на БНР, а нашата медия е съорганизатор. Подробности за програмата научаваме от Илия Граматиков, настоящия артистичен директор на фестивала.


Решихме да направим представителна извадка", да подберем най-добрите изпълнители, участвали през годините. Това, което проф. Стела Димитрова-Майсторова залага още в самото начало е популяризирането на съвременната музика. Известен е парадоксът - стиловете от нашата историческа конкретност са по-далечни за нас от нас, в сравнение с по-старата музика. Това е една от каузите, които следваме – съвременни произведения на изключително високо ниво, предоставени от  изключителни имена, а концертите са безплатни за публиката. Новост е продължителността на фестивала - три седмици. Имаме и съпътстваща програма от майсторски класове в НМУ Панчо Владигеров" и три концерта и един майсторски клас в Националното училище за музикални и танцови изкуства „Добрин Петков“.  Най-важното - ще завършим с концерт, на който самата Стела Димитрова ще отбележи 70-а си годишнина. Гости в тази програма са нейни ученици с успешна кариера у нас и в чужбина. Защото тя не само е основала този престижен фестивал, не само е изпълнила огромен репертоар и десетки световни премиери. Тя е и всеотдаен педагог, създал своя школа. Нашата кауза има много аспекти, но най-важното е да предоставим високо качество, което да бъде опозиция на тези комерсиални времена, в които живеем.

На 2 април е джаз концертът на Антони Дончев (пиано), Росен Захариев (тромпет) и Павел Терзийски (глас), който поддържа линията на импровизираната музика в програмата на фестивала. А на 31 март ще чуем Мария Мартинова (пиано) и Сирил Гарак (цигулка) с програма от произведения на Любомир Денев, Мирослав Данев, Густаво Бейтелман и др.

Зад каузата на ppIANISSIMO застават редица национални и международни институции Министерството на културата, Столична община, посолствата на няколко страни, Унгарски културен институт и др.  – казва още Илия Граматиков и продължава с представянето на програмата – Ще открием фестивала с избрани изпълнители от миналогодишното издание. Анна Кристенсон (пиано) и Аннастина Малам (мецсопран) са подготвили интересна концептуална програма, в която ще представят шведски композитори. Ще изпълнят и три песни от Борислава Танева (световна премиера). В събота (25.03) е концертът на изключително финия интерпретатор Габор Чалог, който беше в програмата на "Пианисимо" през 2013 г. Той ще представи класици на унгарската музика през ХХ век, ще има и майсторски клас в НМА. На 26 март представяме творби от млади български композитори, живеещи в чужбина в изпълнение на студенти от НМА. Пиесите са написани специално за 20-годишнината. Бих искал да отбележа концерта на Магдалена Лиса (1.04), която ще изпълни пъстра панорама на съвременната полска музика от последните десетилетия. Този концерт е с подкрепата на Полския културен институт у нас. През третата фестивална седмица идва най-голямата звезда на холандската сцена Ралф ван Раат. Патрон на концерта е посланикът на Холандия в България. Към него ще се присъедини Камелия Миладинова, която от години живее и успешно се изявява в Холандия. Те ще представят клавирни пиеси, които имат и интересна хореография. Прекрасните дами от „Абсолют трио“ от Швейцария също са подготвили различни по характер произведения. Широк спектър от жанрове и стилове от ХХ век до наши дни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна