Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малък градски театър представя "Ромул Велики" от Фридрих Дюренмат

Снимка: zadkanala.bg

Режисьорът Бина Харалампиева представя "Ромул Велики" от Фридрих Дюренмат в Малък градски театър "Зад канала“. За предаването "12+3" по "Хоризонт" тя сподели, че спектакълът е трагикомедия:

Много харесвам Дюренмат. Много сериозен автор, много голям автор и едновременно с това е един от авторите, които са наситили това, което пишат, с гротеска.

В "Ромул Велики" става въпрос и за борбата за власт и всички произтичащи от нея катаклизми в обществото, но по-скоро става въпрос за залеза на Римската империя, уточни тя:

Този залез се използва фактически като опит да се разгледа историята на света и всичко онова, което световните империи носят след себе си - обикновено разруха, мачкане на други народи и всичко останало, което може да произлезе от амбицията за власт.

Много бързо се разбира това, че когато дойдат варварите и навлязат на мястото на една империя, много скоро те самите се разболяват от всички болести на истинските империи. Смяната на всяка власт с някоя друга общо взето скоро получава същите рецидиви. Много интересно. Финалът не е точно този, за който си говорим, а и аз няма да го кажа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна