Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки“: Антония Бембо

Италианската певица и композиторка Антония Падоани Бембо е родена около 1640 година във Венеция в семейството на доктор Джакомо Падоани и Диана Парески. Историята мълчи относно подробности в нейния личен и творчески живот. През 1659 година се омъжва за венецианския благородник Лоренцо Бембо, но бракът им не е успешен и още преди 1676 година Антония се премества в Париж. Там пее в двора на краля-слънце  Луи ХІV. С негово съдействие получава пенсия и подслон в малко религиозно общество „Дамите на Сен Шомон“.
Шест тома от ръкописите на италианско-френската композиторка оцеляват и днес се съхраняват в Националната библиотека на Франция под заглавието Produzioni armoniche, повечето от творбите са посветени на Луи ХІV.
Антония Бембо е съвременничка на френската композиторка и клавесинистка Елизабет-Клод Жаке дьо ла Гер и заедно с нея е покровителствана от френския двор. За кралската сватба тя пише операта „Влюбеният Херкулес“ по либрето на Франческо Бути. Подобно на сънародничката си Барбара Строци е ученичка на прочутия Франческо Кавали от 1654 г. Това й дава широки творчески възможности и Антония успява да пише музика във всички важни за времето си жанрове като опери, светски и духовни кантати, малки и големи мотети. И разбира се, лесно можем да открием в стила й прекрасна амалгама от италиански и френски похвати и направления в изкуството. Например италианската виртуозност съчетана с френските танцови форми. Повечето от творбите й са за сопранов глас, какъвто е самата тя и акомпанимент на басо континуо.

четвъртък, 30 март, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна