Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция предупреди Европа да промени отношението си

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че европейците в цял свят няма да могат да се разхождат спокойно по улиците, ако запазят сегашното си отношение към Турция, предаде Ройтерс.

Турция не е държава, която можете да сплашвате, не може да си играете с достойнството ни, да не допускате министрите ни и да влачите гражданите ни по улиците. Ако продължите по този начин, европейците, в която и да е част от света, няма да могат да се разхождат спокойно по улиците. Ние призоваваме Европа да зачита човешките права и демокрацията.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отправи остро предупреждение към турския си колега. По време на речта си за встъпването в длъжност Щайнмайер каза, че Германия е разтревожена от действията на Ердоган и той рискува да съсипе всичко, което е постигнала Турция през последните години.

Моят призив е, президент Ердоган, моля ви не рискувайте всичко, което сте създали. Приветствам достоверни сигнали за облекчаване на ситуацията, но спрете с отвратителните нацистки сравнения! Не прекъсвайте връзките си със страни като нас, които искат партньорство с Турция! Уважавайте законите и свободата на медиите и журналистите!

Щайнмайер призова и за освобождаването на кореспондента на вестник "Ди Велт" Дениз Юджел, арестуван в Турция.

Турция е въвлечена в спор с Германия и Холандия, които забраниха на турски политици да говорят на митинги в подкрепа на референдума през април за разширяване правата на президента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени