Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската представителка на конкурса "Евровизия 2017" със забрана за влизане в Украйна

Снимка: Архив

Украинските власти забраниха достъпа в страната за срок от три години на руската представителка Юлия Самойлова на конкурса "Евровизия 2017", който ще се проведе през месец май в Киев.

Претенциите към руската изпълнителка, която се придвижва на инвалидна количка, са за участието ѝ в концерт в Крим през лятото на 2015 година. Службата за сигурност на Украйна посочва, че певицата е нарушила правителствено постановление, което изисква чужденците да имат специално разрешение за посещение на Крим, след анексирането му от Русия.

Руският заместник министър на външните работи Григорий Карашин заяви, че това е поредният "скандален, циничен и нехуманен" акт на украинските власти. 

  
От Европейския съюз за радио и телевизия, който е съорганизатор на събитието, изразиха разочарование от решението на украинските власти.    
Киев е домакин на 62 издание на "Евровизия" през май, но отношенията между Русия и Украйна се сринаха след като Москва анексира полуостров Крим през 2014 г. и днес дори спортни и културни събития са повод за напрежение, коментира Ройтерс. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!