Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Травиата” със Соня Йончева на девето място в американската бокс офис класация

| обновено на 22.03.17 в 21:19
Соня Йончева в сцена от операта.
Снимка: metlivebg.com



Спектакълът на операта „Травиата“ от Верди от кино сезона на Метрополитън на 11-и март с българската оперна дива Соня Йончева в главната роля се изкачи на девето място в американската филмова бокс офис класация, с приходи от 1 800 000 долара само за един ден. Това е изключително постижение за спектакъл от оперен кино сезон!

Заедно с публиката в Метрополитън и милиони хора в кино салони по света, и в „Синема Сити” в София имахме възможността да проследим спектакъла „на живо” в пряка прожекция от Ню Йорк.

Кино салонът беше пълен, местата отдавна бяха разпродадени и въпреки това много хора продължаваха да търсят билети. Резервирани бяха и местата за следващите прожекции на записа на спектакъла в София и в Русе. Неслучайно! Соня Йончева е една от най-големите оперни звезди в света! Вече имахме възможността да я гледаме в „Отело“, „Норма“ и „Хофманови разкази“ от кино сезоните на Метрополитън и „Ковънт Гардън”, а сега в една от най-обичаните опери – „Травиата“, и в една от коронните й роли – Виолета! Вярно, този спектакъл на режисьора Вили Декер не радва очите с класическата красота на спектакъла на Ричард Еър в „Ковънт Гардън“ например, който гледахме миналата година. Този е модерен, с минималистичен декор и съвременни костюми. В такъв тип спектакъл още по-голяма тежест пада върху актьорската игра! Ще напомня, че спектакълът на Вили Декер е създаден през 2005 г. за Залцбургския фестивал и първият изпълнителски състав е знаменит – Анна Нетребко в ролята на Виолета, Роландо Вийасон като Алфред, Томас Хемпсън – Жорж Жермон. Томас Хемпсън участва и сега във възстановката в Метрополитън, но за съжаление получава не много добри отзиви, и с основание. Изгряващият американски тенор Майкъл Фабиано показа силен и красив глас, но все още му липсва зрялост. Ще следим с интерес неговото развитие. Тази, която изгради спектакъла от начало до край, така че да ни развълнува до сълзи, беше Соня Йончева. Мисля, че с гордост можем да я наречем истинска наследница на голямата Анна Нетребко в лиричния сопранов репертоар, и вокално, и артистично!

В звуковите файлове чуйте отзивите на българската публика на прожекциите на 11-и март в София и на 18-и март в Русе. Предстоят прожекции в Пловдив на 18-и май по време на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ и във Варна на 12-и юни в рамките на Международния театрален фестивал “Варненско лято“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна