Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Лондон: Нападателят пред парламента е Халид Масуд

"Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт в Лондон

| обновено на 23.03.17 в 22:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт в Лондон, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция, близка до дижихадистите.

Жертвите на терористичното нападение в Лондон са четири, сред тях е и застреляният от полицията нападател, съобщи началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули. Това са полицаят Кийт Палмър, жена на около 45 години, чието име е Айша Фрейд, която е работила наблизо в Лондонския колеж, нападателят и мъж на около 50, чиято самоличност по-късно беше  обявена.  Това е американският гражданин Кърт Кохран, който е бил на екскурзия в британската столица заедно с жена си, която също е била ранена при инцидента.

29 души от 11 държави остават в болница, като състоянието на седем от ранените е критично. Няма информация сред пострадалите да има български граждани, съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Посолството ни е в контакт с болниците в района, и с полицията, каза още той.

СнимкаРоули потвърди информацията за полицейския обиск в апартамент в "Бирмингам". Разследващите смятат, че оттам е наета колата, марка "Хюндай", с която нападателят прегази десетки хора на моста "Уестминстър". Колата е наета от клон на компанията "Ентърпрайс" миналия четвъртък.

Полицаи и детективи работиха през цялата нощ и за това време претърсиха шест адреса и извършиха седем ареста. Операциите в "Бирмингам" и други части на страната продължават. 

Полицията в Лондон съобщи, че нападателят пред парламента е Халид Масуд, предаде Ройтерс. Според данните, той е роден в Кент и последно е живял в Уест Мидландс. Предполагаемият атентатор е бил известен на полицейските власти за нанасяне на тежка телесна повреда, нелегално притежание на оръжия, нарушения на обществения ред и други престъпления. Властите смятат, че нападателят е действал сам и е бил "вдъхновен от международния тероризъм", но отказват да съобщят самоличността, докато тече разследването. Полицията няма данни за други заплахи за обществената сигурност, подчерта Роули.

СнимкаОбщо 8 са арестуваните заподозрени в подготовка на терористичното нападения, съобщи лондонската полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс. Властите  уточняват, че 7 души са задържани в Бирмингам и един в Лондон. Полицейските операции продължават в Брайтън, в източен Лондон и в Кармартъншър, в Уелс. Извършват се обиски на няколко адреса, свързани с разследването, в което участват стотици следователи, посочва Ройтерс.

Станцията на метрото "Уестминстър" продължава да е затворена, както и самият мост и районът около парламента. Британските власти съобщиха, че разглеждат случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното.

В 11.30 българско време Лондон почете с едноминутно мълчание жертвите на терористичното нападение. Парламентът поднови работата си.

Британското правителство обяви, че няма да увеличи нивото на антитерористична тревога. То ще остане "сериозно", което е втората най-висока от общо пет степени, както и през последните повече от две години. В идните няколко дни обаче по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи. Властите посъветваха пътуващите тази сутрин да избягват района на Уестминстър, тъй като той ще остане блокиран.

СнимкаТази вечер с
ветлини в цветовете на британското национално знаме бяха проектирани върху Бранденбургската врата в Берлин в знак на съпричастност след вчерашния кървав атентат в Лондон, предаде Асошиейтед прес. Снощи пък Айфеловата кула в Париж угаси светлините си в памет на убитите в лондонското нападение.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Веселин Паунов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна