Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Димо Гяуров: Напълно е възможно терористичният акт в Лондон да е извършен само от един човек

Димо Гяуров
Снимка: БГНЕС

Напълно е възможно терористичният акт в Лондон да е извършен само от един човек. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба:

Всъщност този атентат можеше да се очаква, защото само през последната година британските служби предотвратиха не по-малко от осем подобни действия, а в същото време в Близкия изток имаме една тежка "язва“, която вече дава своите разсейки в Европа. Със сигурност може да очакваме, че подобни неща ще се случват и за в бъдеще. В Израел подобни събития се случват през последните две и повече години, но някак избягва от вниманието на нашата общественост. Там почти ежедневно има нападения с нож или опити за врязване с кола в пешеходци.

Ген. Гяуров каза още, че предотвратяването на подобни атентати е изключително трудно:

Почти никак не може да се противодейства на тези терористични актове, защото едно е да очакваме нападение с взривни вещества, с оръжие, друго е с тези конвенционални средства, защото по този начин практически всеки би могъл да изпълни подобно нападение, което прави предотвратяването изключително трудно.

Цялото интервю с ген. Димо Гяуров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени