Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от мина "Оброчище" прекратиха протеста

М. Манолова: Заплатите на всички в рудника ще бъдат увеличени

| обновено на 24.03.17 в 07:50
Снимка: БГНЕС

Днес миньорите от "Оброчище" възстановяват работата си на смени по график, се казва в съобщение на пресцентъра на Министерството на енергетиката. След 4-часови преговори, на които бяха екипи на министерството, на Главната инспекция по труда, омбудсманът и представители на концесионера "Евроманган", бе прието споразумение, което прекрати гладната стачка на миньорите. Мая Манолова обобщи най-важното от документа:

Увеличение със 158 лева на всички заплати в рудника; за получаване на ваучери за храна при полагането на труд в почивни дни, което означава още по около 80 лева месечно; извършване на медицински прегледи в рамките на следващите три месеца; осигуряване на минерална вода по време на работа, увеличаване на възнагражденията за положения нощен труд от 25 стотинки на 30 стотинки на час.

Мината е една от четирите в света за добив на манган. 25-годишният концесионен договор е до 2024 година включително, но концесионерът иска да закрие предприятието заради загуби от десетки милиони левове. Според направена от енергийното министерство проверка рудникът е в добро техническо състояние. Концесионното възнаграждение е заплатено частично. Изплатени са забавените за януари заплати и са раздадени и последните забавени ваучери за храна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна