Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Мавров: Нараства интересът към новата платформа за ориентиране на избирателя "Време за избор"

Две платформи помагат да избирателите да се ориентират колко близо до техните собствени разбирания стоят предизборните програми на партиите и коалициите, които се явяват на изборите. След отговор на въпроси те показват коя е най-близката до възгледите на хората формация. Едната от платформите е "Гласоводител", а другата е "Време за избор". Какъв е интересът към втората платформа, обясни в предаването "Преди всички"  Борислав Мавров – програмен директор на фондация "Европейски институт": 

Интересът определено нараства с всяка изминала версия на платформата, защото ние от избор на избор се стараем да я развиваме, да я правим все по-иновативна, все по-изчистена и максимално добре позиционираща избирателя на политическата карта. Нашите впечатления определено са положителни. Избирателят рядко чете предизборни платформи, а и политическото пространство е доста объркано.

Мавров обясни какво представлява "Време за избор" и как работи:

Тази година ние решихме да формулираме по-малко въпроси, досега сме работили с 30 твърдения. Този път работим с 20, които обаче се постарахме да представляват интерес за избирателите и същевременно да дават много добра диференциация, както между отделените политически сили, 9 на брой сме включили, така и диференциация в разбирането на отделните групи избиратели. За по-точното позициониране работим с петстепенна скала на отговор. Освен в проценти – от минус 100 до плюс 100, ние позиционираме избирателя и на една двуизмерна карта, на която са позиционирани и отделните политически партии, т.е. като някаква отдалеченост, като отделни планети. Ние сме се опитали тази година още нещо да условим като нюанс – досега много често работихме само с платформите на политическите партии, сега си поставихме за цел да отразим, доколкото това е възможно, публичното говорене на лидерите.

Интервюто на Силвия Великова с Борислав Мавров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна