Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: "Фронтекс" ни праща помощ до три дни при засилен миграционен натиск от Турция

Снимка: БГНЕС

Европейската гранична служба "Фронтекс“ може да изпрати помощ на България в рамките на три дни, ако се засили миграционният натиск от страна на Турция. Това обяви в Бургас евродепутатът Мария Габриел.

Тридневният срок за реакции на "Фронтекс" е записан в новия правилник на службата, каза Габриел.

Има възможност за бърза реакция, когато се установи или уязвимост на дадена граница, или страна - членка поиска тази помощ. В Европейския парламент директорът на "Фронтекс" Фабрис Леджери потвърди това в случая с България, с конкретен пример – българо-турската граница. "Фронтекс" има готовност в този момент да ни помогне.

Европа засилва и мерките за сигурност заради опасността от тероризъм, коментира Габриел. България ще има водеща роля в новата система за влизане и излизане.

Това е нова автоматизирана система за контрол, която още на границата ще изчислява необходимия престой такъв, какъвто той е регламентиран спрямо закона на лицата, влизащи и излизащи от ЕС.

Оттук нататък се криминализират и всички пътувания до места, където терористични групировки провеждат обучение на хора, както и подстрекателството към тероризъм, добави евродепутатът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна