Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2017 – ще се избегнат ли този път лошите примери от отминали избори

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След два дни българските граждани отново ще застанат пред урните за да изберат хората, които ще ги управляват в бъдещия 44 парламент. По време на цялата отминаваща вече изборна кампания Централната избирателна комисия беше в окото на медиите, просто защото преди избори това е една от най-важните институции, от които зависи вотът на българите по време на всякакви избори.
Критиките тази година към ЦИК бяха че изпълнявайки стриктно алинеята и буквата на закона, нейните членове закъсняха с решенията си за машинното гласуване и излязоха виновни за това, че сравнително бързото средство за гласуване – машинното не успя да стане задължително и малките машини не влязоха в състава на секционните избирателни комисии.
Все пак Централната избирателна комисия си взе поука от някои грешки по време на президентските избори и този път наблегна върху организацията на гласуването на българите в чужбина, още повече, че за парламентарните избори желаещите да дадат своя вот зад граница бяха много повече отколкото на президентските избори през есента.
И така –  този път секционните избирателни комисии зад граница ще бъдат 371 и в тях ще дадат гласа си над 45 хиляди души. Това не всички желаещи, голяма част от тях ще се впишат в списъците на 24 март, когато отидат да гласуват.
Каква е готовността на ЦИК за предстоящите избори и по-добра ли ще е организацията този път. За това говори пред микрофона на „Законът и Темида“ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.
Нека не чакаме да стане 17 часа и чак тогава да решим за кого ще гласуваме и да отидем в последния възможен момент пред урните, бе една от препоръките на г-жа Нейкова. Независимо от факта, че членовете на секционната комисия са длъжни да допуснат гласуващи и след 19 часа, ако те са пред вратите на секцията.
Ако гражданите решат да използват правото си преференции – нека не избират кого с кого да заменят чак когато влязат в кабината за гласуване. По-добре е да поинтересуват предварително и да са готови със своя избор за да пречат на останалите гласоподаватели.
И накрая трябва да се има предвид и съвпадението със смяната на  не часовото време – всяка пролет ни се „изяжда“ по един час, така че и това да бъде условие да личната  организация  на гражданите за изборите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна