Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващите с "Търкиш еърлайнс" до САЩ и Великобритания ще предават електронните си устройства на авиослужителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Електронните устройства на пътуващите с "Търкиш еърлайнс" до САЩ и Великобритания ще бъдат прибирани от служители на авиокомпанията непосредствено преди качването им в самолета и ще бъдат връщани след пристигането им. Това обяви турският министър на транспорта Ахмед Арслан. Мерките са в отговор на забраната за пренос на лаптопи и таблети в пътническата кабина на полети от Близкия изток и Северна Африка. Причина за ограниченията, наложени от Вашингтон и Лондон, стана информация, че джихадисти са разработвали начини за поставяне на бомби в подобни устройства. 

Турция преговаря с международните авиационни власти за облекчаване на условията относно забраната, посочи транспортният министър.

Забраната влиза в сила от утре. Турските власти смятат, че тя ще може да има негативно отражение, че ще намали броя на пътуващите с "Търкиш еърлайнс", поради което и предприехме това компромисно решение и то ще се прилага в нашите самолети, уточни турският министър.

Очаква се решението да се въведе и в самолетите на турските частни авиокомпании "Пегасус" и "Онур еър", които засега летят до Великобритания, но планират полети и до САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени