Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Виртуозите на Миланската скала" и една българка сред тях

Евгения Станева: Музиката ми дава вдъхновение, емоция, запознанства

Евгения Станева свири с Виртуозите на Mиланската скала в София на 27 март

На 27 март ще я аплодираме на концерта в зала 1 на НДК, защото Евгения Станева ще бъде на сцената заедно със своите колеги от камерния ансамбъл "Виртуозите на Миланската скала". Тя е единствената българка, която свири в оркестъра на Миланската скала. При това вече четиринайсет години - от 2003.

В отговор на въпрос какво й е дала и съответно какво й е отнела музиката, отговаря: Всичко, на което решим да посветим време и отношение, отнема най-вече време, и допълва: Музиката нищо не ми е отнела, а ми е дала и продължава да ми дава много емоция, вдъхновение и запознанства. Тя ме отведе в чужбина, което е много обогатяващ опит, въпреки че България много ми липсва. Музиката ме е водила през живота в творческо и лично отношение.

А иначе, ако не беше станала цигуларка, Евгения Станева може би щеше да бъде добра танцьорка, или дизайнерка на дрехи, или ... спортистка.

Тя обаче е това, което е - една българка, която продължава традицията на големите музиканти и певци, работили и продължаващи да работят на сцената на един от най-емблематичните и престижни оперни театри в света - Миланската скала.  




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна