Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Нейкова: Българските граждани, които не са в списъците за гласуването в чужбина, ще попълват декларации в изборните помещения

Снимка: БГНЕС

Българските граждани, които не са в списъците за гласуването в чужбина, ще попълват декларации в изборните помещения. Това обяви пред "Хоризонт" говорителят на комисята Камелия Нейкова

Декларация приложение 22 от изборните книжа на избирателите, които не са включени в списъците за гласуване се попълва в изборното помещение и се подписва пред секционната избирателна комисия. Надяваме се, че при добра организация на работа от страна на секционните комисии няма да се стигне до такъв проблем.

На въпроса дали трябва при полагането на подписа в помещението за гласуване декларацията да се изчита на глас от лицето, което я попълва, Нейкова отговори:
Категорично ЦИК не е давала указания декларацията да се изчита на глас, напротив, не бива да се изчита на глас, защото все пак в тези декларации се съдържат лични данни.

След сигнал за агитация на чужд език, ЦИК ще наложи поредно наказание на една от регистрираните коалиции, каза още Нейкова. 
От материалите се установи, че агитацията е проведена на език различен от българския, което представлява нарушение, използване на песен и тази песен беше на език, различен от българския.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени