Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Егерт: Кремъл иска да види Европа "на различни скорости"

Константин Егерт

Не очаквам нищо сензационно от срещата на лидерите на Европейския съюз в Рим. Мисля, че това ще бъде демонстрация на единство по случай юбилеязаяви в интервю за предаването "Събота 150" руският журналист Константин Егерт:
В края на краищата срещата е посветена на юбилея и затова ми се струва, че трябва да очакваме от лидерите заявления, че Европейският съюз ще живее, че ще преодолее всички сегашни трудности, независимо от предстоящото напускане на Великобритания и че той остава верен на идеалите с 60-годишна давност.

"Европа на много скорости" е пътят, по който ЕС си струва да тръгне, посочи журналистът, според когото концепцията е  станала популярна още след гръцката, испанската и португалската икономическа криза. 

 Интересното е, че преди 5-6 години, когато въпросът беше поставен във връзка с гръцката криза, това изглеждаше като предателство на Евросъюза от гледна точка на французите или германците. Сега виждаме, че преди няколко седмици канцлерът Ангела Меркел, президентът на Франция и други лидери от по-старите страни-членки вече говорят, че съюз на различни скорости, на различни равнища на интеграцията, не само е възможен, но е и спасение за Евросъюза. Очевидно урокът от последните няколко години, а именно гръцката криза, мигрантската криза и кризата, свързана с излизането на Великобритания, са научени. Това в някаква степен е бъдещето на Европейския съюз,
добави журналистът.

Кремъл, разбира се, иска да види Европа на различни скорости, което е разбираемо, тъй като в Кремъл не обичат да си имат работа с многостранни организации, в които Русия не членува, а именно такива са Европейският съюз и НАТО, д
обави руският журналист.

Ако има някакъв процес на отслабване на евроинтеграционните структури, то това, може би, радва Москва, но според мен тази радост е преждевременна и безпочвена. Независимо от по-големия акцент върху самостоятелността и суверенитета, нито една страна от ЕС не мечтае да стане кой знае какъв партньор на Русия или да отмени санкциите срещу Кремъл, поясни Константин Егерт. 

Ролята, която играят в Съюза Гърция, България или Румъния се отличава от ролята на Франция, Италия и даже Люксембург, така че е много вероятно в бъдеще да се появи елемент на разделяне на Европейския съюз на център и периферия, добави Егерт:
Това вероятно е необходим етап в развитието на Евросъюза, тъй като през последните 15 години с приемането на редица посткомунистически страни, ЕС стана по-пъстър и по-разнообразен, включително и  в политически смисъл. 


Кремъл се опитва да разширява сферата си на влияние в Централна и Източна Европа, добави журналистът, според когото сме свидетели на активно взаимодействие с различни радикални партии в Съюза:
Виждаме какво става в Сърбия, в Черна гора, какво внимание отделиха в Москва на избора на българския президент. Разклащането на проевропейските и трансатлантическите сили, особено в страните от Централна и Източна Европа, е цел на Кремъл. Определен успех ще бъде постигнат, всъщност вече е постигнат - виждаме, че има проруски сили, които са за отмяна на санкциите, за по-твърдо отношение към Украйна. Струва ми се обаче, че не трябва да абсолютизираме това влияние. 

Подробности, както и цялото интервю с Константин Егерт, може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени