Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуан Майорга: Привърженик съм на Обединена Европа, но съм и критичен към водещите политики

Испанският драматург и режисьор Хуан Майорга
Снимка: www.abc.es

Днес целият свят е много опасен, посочи в интервю за предаването "Събота 150"  Хуан Майорга, един от най-превежданите и интересни съвременни европейски драматурзи, в коментар на текущата ситуация в Европа, намираща се между терора и дебата за бъдещето си. 

Много е трудно да бъде даден отговор на въпроса защо Старият континент се превърна в опасно място, категоричен е драматургът, който е носител на националната награда за театър на Испания:
Моята творба "Към вечния мир" се занимава именно с тази тема, като основните въпроси в нея са как да защитим телата си, без да рискуваме душите си, а също и как, докато защитаваме нашата сигурност - да не стигнем до решения и до действия, които да компрометират това, което би трябвало да е в центъра на европейската култура.

Моето убеждение е, че всеки човек има правото на свобода, а всяко човешко същество е достойно да бъде красиво и заслужава уважение. Това за мен е Европа!,
подчерта режисьорът.  

Майорга, който миналата година получи най-престижната европейска награда за драматургия, гостува в София по повод Международния ден на театъра – 27 март. Програмата му включва посещение на неговия спектакъл "Хамелин“, който ще се играе на 22 март в Сатиричния театър.

Пиесата ми „Хамелин“, всъщност, е приказка за един град, в който децата плащат за грешките на възрастните. Това е общото й със съвремеността. Понякога децата плащат за лошата политика на възрастните, за лошото им възпитание. Вие, например, имате избори тази неделя. "Какъв свят създават възрастните за децата?" - това е хубав въпрос точно в този момент, коментира драматургът.

Европа е един абсолютно необходим проект -  привърженик съм на Обединена Европа, но съм и критичен към водещите политики в Европа, тъй като за мен Европа е морално пространство, подчерта Хуан Майорга по повод днешната 
60 годишнина от подписването на Римските договори.

Бих искал всеки ден Европа да бъде все по-демократична - Европа, която не е контролирана от големите компании, в която гражданите да нямат усещането, че решенията се вземат от бюрократи, повлияни от големите консорциуми. И като казвам това, имам предвид да побързаме, за да може европейският проект да стане по-демократичен и да има отношение към най-слабите - към децата, към възрастните, към хората, които имат труден живот.


Подробности, както и цялото интервю на Мира Стефанова, може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени