Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. З. Попов: Римските договори са трасетата, по които тръгва да се развива процесът на интеграция

Снимка: БГНЕС

Днешният ден е доста знаменателен в целия процес на европейска интеграция, защото за разлика от договора за въглища и стомана, който е сключен няколко години преди Римските договори, Римските договори са може би по-съществената част на регламентиране на един дългосрочен интеграционен процес чрез създаването на Европейската икономическа общност и на Европейската общност за атомна енергия. Това поясни в интервю за предаването "Събота 150" доцент д-р Здравко Попов, експерт по международни отношения и президент на Института за публична политика. 

Именно тези договори стават трасетата, по които ще тръгне да се развива процесът на интеграция и независимо, че само шест държави тогава подписват този договор, то тези подписи в някакъв смисъл създават някакъв отворен тип споразумение, правещо възможно присъединяването впоследствие много други членове
, добави експертът.

Лидерите се събират днес в Рим, за да поздравят това начало на европейската интеграция, макар че изглежда тревогите им са много повече
, добави доцент Попов: 
Затова те ще се опитат през една декларация, която ще подпишат, да утвърдят бъдещето на европейския проект като бъдеще "на много скорости. 

Европа никога не е била хомогенна - нито в историята, нито сега, като вероятно няма да бъде и в бъдеще,
добави експертът:
Европа е мястото на разнообразието в света, защото именно през него ние се идентифицираме като европейци, а не през някаква хомогенна или тъждествена представа за Европа. 

Според доцент Попов "Европа на много скорости" по-скоро ще отблъсне гражданите, тъй като ще създаде още повече територия за разширяване на национализмите.


Подробности, както и цялото интервю, може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени