Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България гласува за 44-то Народно събрание

| обновено на 26.03.17 в 13:52

Изборният ден в страната започна точно в 7 часа сутринта. 12 081 са избирателните секции в страната. Право на глас имат 6 милиона 810 хиляди 336 души. 

Членове и председатели на секционни избирателни комисии в област Кърджали масово се отказват да участват в изборния процес. Точният им брой все още не е ясен, но според Районната избирателна комисия цифрата надхвърля една трета. Замените в съставите на секционните комисии в региона продължават, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Антоанета ЮруковаТази седмица имахме много замени. Над 35 процента бяха до миналата вечер. Вчера и днес също имаме замени. Това е повече от една трета от съставите са подменени.

Близо 4000 са членовете на секционните комисии в района. Отказалите се посочват лични причини. Юрукова каза: Изборният ден върви – където има възможност и резервни членове, назначаваме от тях, а където няма резервни членове, назначаваме член от самата комисия. Новоназначените не са обучени, а масовите замени могат да повторят ситуацията от президентските избори – сгрешени, непопълнени протоколи…

Изборният ден в района засега протича нормално. Повишена активност има в кв. "Възрожденци" в Кърджали, докато в центъра на града гласуването е слабо. Между 6 и 7000 души от Турция се очаква да упражнят правото си на вот на днешните парламентарни избори в област Кърджали. Изчисленията са на местни партийни централи. Според тях в района се очертава напрегната битка за всеки глас. Още автобуси с избиратели от Турция пристигнаха в района на Кърджали в навечерието на предсрочния вот. Според източници на "Хоризонт" до този момент от Турция са пристигнали над 200 автобуса. Изселниците ни имат право да гласуват в общо 506 секции в района. 19 партии и коалиции ще се борят за гласовете на местните избиратели.

Около 20 автобуса от Турция са преминали през граничния пункт "Капитан Андреево" снощи и тази сутрин, половината са извънредни. На Хасковската автогара пристигаха предимно организирани от Измир. Хората споделиха, че идват при роднини и че ще гласуват. Трафикът през "Капитан Андреево" е нормален. Движението през граничния пункт "Лесово" се осъществява безпроблемно. Протестиращи няма, въпреки че има разрешение за протестни действия в района на пункта.

В Сливен избирателният ден протича нормално. Допълнителни секции има в трите многопрофилни болници в града и старческия дом. Подвижна секция обслужва хората, които не могат да достигнат до избирателните урни в общината. В Окръжен район Сливен няма образувани досъдебни производства и преписки, съобщават от прокуратурата.

100% от задържаните с право на глас в женския затвор в Сливен са упражнили правото си на глас. Това потвърди пред БНР председателят на Секционната избирателна комисия Сали Исмаилов. Към момента в избирателната секция в единствения в страната женски затвор правото си на глас могат да упражнят надзирателите и обслужващия персонал, който е на 12 часов режим на работа. Освен в затвора, избирателна секция бе разкрита и в следствения арест.

Всички 639 секции на територията на Варна и региона са открити нормално, в някои от тях липсват по един от членовете на секционните комисии, но пък централите на партиите вече са готови и ги попълват. 409  279 са общо гласоподавателите, във Варна са 297 хиляди, каза Ивелин Жеков, председател на РИК. В 393-та избирателна секция е установено, че две бюлетини са били пуснати от избирателите, без преди това да бъде откъснат отрязъкът, който показва номера на бюлетината. От Районната комисия обаче казаха, че това не прави бюлетините недействителни, но апелираха да се спазва законът и отрязъците да се слагат в отделните специални урни за целта. Подадена и е една жалба за агитиране на език, различен от българския. Вече има акт за административно нарушение и от областния управител зависи каква ще бъде санкцията.

В началото на изборния ден членове на избирателни комисии са били заменени по различни причини в Бургаски регион, каза заместник-председателят на РИК Георги Михов.

21 кандидатски листи на партии и коалиции и един инициативен комитет са регистрирани в РИК в Стара Загора за участие в изборите. Трима от кандидатите за народни представители са заличени от листите. Шест агенции ще правят експресни социологически проучвания в изборния ден. Изборният ден  в 27-и избирателен район започна и продължава нормално, заяви за "Хоризонт" Теодора Крумова, председател на РИК. Няма сигнали за нарушения към настоящия момент. За първи път избирателното си право в община Стара Загора могат да упражнят 485 души, навършили пълнолетие. 

Изборният ден в Пловдив започна нормално и протича при добра организация. Разкритите избирателни секции на територията на общината са 478 и всички те започнаха работа в 7 часа, обявиха от Районната избирателна комисия. 1287 са тези, които ще могат да гласуват за първи път.

В секционните избирателни комисии в Пазарджик избирателната активност все още е ниска. Хората с увреждане могат да ползват подвижната секция за гласуване.

Преминаването към лятно часово време не създаде проблеми с навременното отваряне на секциите за гласуване в област Благоевград. Над 320 хиляди  жители на Благоевградска област ще упражнят правото си на глас в общо 569 секции, пет от които са подвижни. Основният проблем и на тези избори се оказва масовата смяна в състава на секционните избирателни комисии – 1065 са смените през последните две седмици до момента, като такива вече има и от началото на изборния ден.

Изборният ден в Ловеч и региона протича нормално въпреки масовата смяна на членове на секционни избирателни комисии в областта през последните три дни. До началото на изборния ден в Ловешка област са сменени 171 членове на секционни избирателни комисии, 31 от тях са председатели, съобщи Валентина Недялкова от РИК: Имаме притеснения, с оглед попълването на протоколите. 125 653 избиратели имат право на глас в региона.

Във Великотърновска област изборният ден започна без нарушения. Във Великотърновска област 219 358 избиратели имат право да гласуват в 421 секции. Депутатските мандати са 8, а кандидатите – 177. 

Представител на политическа партия е изтеглил седем членове на секционни комисии, които са подали жалби в Централната избирателна комисия. Тя се произнесе в полза на секционните членове, но един от тях днес не се яви. 136 191 са избирателите в Разградска област. Избирателните секции в района са 202, осем от тях са подвижни. Изборът за четирите депутатски мандата на регион Разград е измежду 92-ма кандидати за народни представители от 20 партийни коалиционни листи.

Нормално започна изборният ден в област Враца, където се гласува в 322 секции. Избирателите са 166 хиляди души. За нормално протичане на изборите под наблюдение са 140 рискови лица в 27 села в областта.

Без проблеми и напрежение преминава изборният ден в Кюстендил и областта. Там 135 456 избиратели гласуват в 285 секции. Двама в избирателните списъци в Кюстендил са 102-годишни, а в региона над 300 тийнейджъри, навършили пълнолетие, ще гласуват за пръв път.

Спокойно преминава изборният ден и в Габровска област
Избирателните секции са отворени навреме, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана. Ранобудни гласоподаватели споделиха, че са дали своя вот по убеждение.

Броят на гласоподавателите в област Перник е близо 115 000 души, а разкритите изборни секции са 341. Избирателните секции отвориха навреме, но някои от членовете в комисиите не са се явили. Все още се работи по запълването на техните места. В Перник има разположени четири обособени секции за хората с увреждания. Тяхната локация можете да откриете на сайта на РИК-Перник.

Точно в 7 часа сутринта седемчленната комисия на избирателната секция в дома за стари хора в Добрич започна работа.

До последния момент нямаше яснота къде ще бъде открита изборната секция в пострадалото от взрив през миналата година село Хитрино. Всички предишни избори в шуменското село се провеждаха в местното читалище, но заради възстановителните работи секцията е преместена в сватбената зала – помещението, което в последните седмици се превърна в пункт за раздаване на храна. 1054 са жителите на Хитрино, които могат да упражнят правото си на глас. 9-членната секционна избирателна комисия започна работа точно в 7 часа сутринта. В общината са подадени над 70 заявления за гласуване в подвижна урна. Очакват се представители на социологическа агенция за паралелно преброяване.

Без закъснение започна изборният ден в 51-во СОУ "Елисавета Багряна" в София, където са открити 41 секции. В една от секциите е имало е спор между гласоподавател и председателя на избирателната комисия, зара ди издадено удостоверение за настоящ адрес. Според председателят на комисията гласоподавателят е трябвало всяка година или непосредствено преди избори да се вади ново. Проблемът е разрешен и гражданинът е упражнил правото си на вот.

За хората с увреждания се осигурява безплатен транспорт от местната власт до избирателните секции. Столичната община е обявила безплатен телефонен номер 0 800 20 720, който ще приема заявки до 19 ч., каза за "Хоризонт" Венера Милова, директор на отдел "Административно обслужване". Със заповед на кмета на Столична община са образувани и утвърдени 13 избирателни секции  за гласуване с подвижна избирателна кутия. Всички избиратели, които са подали заявления, ще бъдат обслужени от тези комисии за цялата територия на Столична община. Със заповед на кмета е осигурен и специализиран транспорт за избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването.

В днешното гласуване избирателите имат право да отбележат в бюлетината, освен предпочитаната от тях политическа сила, и определен кандидат, който смятат, че трябва да е в състава на бъдещия парламент. Възможността за пренареждане на партийните листи се появи за пръв път на европейските избори през 2014 година. Днес избирателите са разделени по въпроса за използването на преференцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени