Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Борисов си дава сметка, че няма да му е лесно

Гражданите казаха своето мнение, сега на ход са политиците

Кирил Аврамов: Обяването на коалиция, която да може да издържи пълен парламентарен цикъл, е най-сложно

| обновено на 26.03.17 в 21:50
Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Гражданите казаха своето мнение, сега на ход са политиците. Ние можем да подадем гласа си, но не можем да правим кабинети.

Това заяви за "Хоризонт" анализаторът Страхил Делийски, според когото резултатът от изборите „до голяма степен“ се доближава до този от първия тур на президентските избори

Разликата не е много голяма. В този смисъл аз не смятам, че толкова БСП са се провалили в тази кампания. Все пак едва ли са били толкова много хората, които са смятали, че социалистическата партия ще отвее на изборите ГЕРБ. Нямаше такива основания да се случи предвид състоянието на социалистическата партия само преди една година, две години. Приличният резултат на Социалистическата партия се дължи на това, че като че ли антисистемният вот беше институционализиран по някакъв начин в БСП и може би липсата на още по-голям резултат се дължи на това, че БСП се държаха прекалено системно, за да поемат целия антисистемен вот.

Делийски коментира, че обраният тон на Борисов след изборната победа е заради външнополитическия контекст, дебатите в ЕС и външната политика на САЩ:

Кирил АврамовСъс сигурност господин Борисов си дава сметка, че няма да му е лесно поради факта, че контекста, в който се намираме, е много несигурен".

Изобщо цялата тази ситуация поставя Борисов, като част от българския политически елит, в един режим, в който като че ли от доста време нашите политици не бяха свикнали да работят - режим без външни подсказки, без наличието на тази специфична пътна карта, която даваше горе-долу яснота.  Текат големи дебати и в Европа, и в глобален мащаб и нашият елит е изгубил ориентир. Това прави ситуацията около българските политически лидери още по-трудна и на това бих отдал този променен тон на господин Борисов. Знае, че няма да е лесно!

Анализаторът Кирил Аврамов допълни, че предстои по-сложното – „сглобяването на коалиция такава, каквато да може да издържи пълен парламентарен цикъл“.

Обществото, за мен, е силно разделено. То в момента се намира в едно състояние на анклави и тези анклави ще трябва да търсят мостове. Тези анклави са обусловени буквално от различната оптика, която гласоподавателите зад тези твърди ядра имат по отношение на това къде се намира страната в момента, по какъв начин тя се предвижда в по-големите структури, към които дебело подчертавам, ние не принадлежим, а и нямаме ангажименти. Това, което мене ме изуми в тази кампания, е колко пъти партийни лидери говориха за ангажименти към Европейския съюз, към НАТО и така нататък. За мене това е доста обезпокоителен факт. Това, което е интересно, е тенденцията, която беше маркирана от всички, особено от колегите от "Алфа рисърч", тоест много силния ход на социалистите, които иззеха инерцията отчасти на патриотичното говорене, с което добавиха, за мен, този доста впечатляващ резултат, и точката на пречупване.

Надробяването вдясно очевидно не носи голям позитивен резултат, заяви Аврамов в коментар на казаното от Петър Москов за БНРл Той коментира и речта на Борисов след оповестяването на предварителните резултати от вота:

Това е нов образ, който всъщност ни се представя. Много интересна метаморфоза на господин Борисов. Първото  е неговата обраност и рязката смяна на тона към Социалистическата партия. Вероятно това се дължи отчасти на високия резултат, който се получи за левицата. Предпазливостта на ГЕРБ е обусловена от предстоящите трудни преговори.

Аврамов не се съгласи с твърдението на Делийски, че елитът ни досега не е действал без външни внушения.  Той допълни, че мнозинството от българите са застанали с вота си зад европейските ценности, макар че част от тези партии, които ги изразяват най-ясно, няма да са част от следващото НС.

Даниел СмиловПолитологът Даниел Смилов допълни:

Борисов протегна ръка към доста широк кръг от партии. Общо взето, ГЕРБ ще има такъв подход, при който не се тръгва с много предварителни условия. В този смисъл предстоят интересни преговори. Вариантите са много. Към този момент по-вероятно изглежда едно дясноцентристко, условно наречено, правителство.

Това дясно се раздели по един принципен въпрос. Принципният въпрос беше ГЕРБ достатъчно ли свършиха в областта на борбата с корупцията и реформата на съдебната система. Господин Москов остана от страната на тези, които смятаха, че тома е максимумът, който може да се постигне, достатъчно. Имаше и такива, които решиха да потърсят нещо повече. За мен по-скоро тактическата грешка, която беше допусната е, че тези, които смятаха, че могат да представляват една дясна алтернатива на ГЕРБ, те не успяха да постигнат между себе си консенсус. Ако го бяха постигнали, от резултата е видно, че без проблем щяха да влязат. Имаше и сериозна инерция, която те можеха да използват.

Политологът оприличи партия ВОЛЯ и ролята ѝ в парламента на "една голяма питанка":

Тя по-скоро няма да внесе посока в следващия парламент. Тя е като пълнеж за определени мнозинства и не мисля, че дали тя ще застане с лявоцентристка или дясноцентристка партия, зависи от идеологията и ценностите, които защитава тази партия. По-скоро кой ще успее да ги убеди и какво ще им предложи като участие във властта. Така че това какво ще става в следващия парламент няма да се реши от господин Марешки по никакъв начин. Ако се върнем на вариантите, на практика имаме петпартиен парламент или шестпартиен парламент, при някакъв вариант може дори и седемпартиен парламент и оттук прогнозите стават много рисковани, но ако да кажем парламентът е петпартиен, единият вариант, който може да се получи, е правителство на малцинството на ГЕРБ с подкрепа евентуално от страна на "Патриоти", може би от "Воля", но пак казвам - това е една голяма питанка и там преговорите ще решат всичко, и с някаква договорка за подкрепа дори от страна на ДПС, както наблюдавахме и в предишния парламент.


Не очаквам ГЕРБ да допусне или дори да покани "Патриотите" с министри в кабинета, защото това пък ще му създаде външнополитически легитимен проблем или по-скоро проблемна липса на легитимност. Самите "Патриоти" по външнополитически въпроси са разделени. Имаме "Атака", която на практика е силно русофилска партия. Другите са по-ембивалентни, така че от тази гледна точка едно директно участие на "Патриоти" в правителството би било силно рисково.

Делийски коментира, че е вероятно следващото правителство на ГЕРБ да „повтори структурата и философията“ на предишното въпреки сигналите, че нещо в него“ не работи както трябва“, което е било и аргумент в кампанията на Борисов. Изборите очертават повторение на ситуацията от последните 2 години, смята той.

Усещането, че нещо не се случва както трябва и че виновни са тези, които, естествено, ни управляват, има нужда от лек клапан, който да изпусне тази пара. Подобен кабинет няма да може да свърши това нещо и това ще го постави в много тежко положение още повече, че сега ще имаме малко по-различен формат на Народното събрание, където при всички положения БСП ще се опита да капитализира по-голямата си подкрепа и да бъде малко по-различна опозиция. Ролята на ДПС не ми се струва, че ще е чак толкова силна. Те губят доста голяма част от подкрепата, която имаха в предното Народно събрание и ще загубят доста депутати.


Аврамов е на мниние, че при 5 партиен парламент има шанс да бъде сглобен кабинет, но животът му ще е до края на българското председателство

Смилов прогнозира правителство на малцинството на ГЕРБ с обявен по-кратък хоризонт на действие, ако в парламента влязат 5 партии.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна