Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Коларова: Двупартийна коалиция в новия парламент не е изключена

Снимка: БГНЕС

Двупартийна коалиция в новия парламент не е изключена. Това каза в предаването "Преди всички" политологът Румяна Коларова в коментар за разпределението на местата в бъдещия парламент и възможностите за съставяне на кабинет:

Искам да кажа, че може да има коалиционно правителство на малцинството, но твърде вероятно е да има двупартийно (правителство). Както имаше оценки, че коалицията ще бъде задължително трипартийна – това не е задължително, дори може да има минимално печеливша коалиция от две партии.

Петпартийният парламент такъв, какъвто го виждаме в момента, се характеризира с ясна двублоковост и много силно ми напомня парламента от 91-ва година,
отбеляза още политологът в коментар на резултатите от вчерашния вот.


По отношение на представянето на ГЕРБ, Коларова коментира:

Трябва да кажа, че освен за трети път шанс да състави правителство, фактически това, което демонстрира ГЕРБ, е устойчивост след голямото свиване, което регистрирахме 2013 година, когато те загубиха една трета от електората си, от тогава насам те се движат стабилно около милион и осемдесет, милион и седемдесет хиляди. Може да се каже, че на тези избори те дори ще получат с 10-20 хиляди повече, отколкото на последните, което означава, че всякакви твърдения, че има отлив на електората от ГЕРБ всъщност са силно преувеличени.


БСП отбелязва възход, посочи анализаторът и допълни:

Трябва да се каже, че БСП преодолява фаталното свиване, което беше регистрирано на нейния електорат през 2014 година, когато дори се заговори за трансформирането на БСП в средна, дори малка партия. В момента БСП възстановява подкрепата си. Това, което трябва да видим, е дали те ще получат толкова, колкото получиха при сформирането на правителството на Орешарски. Тогава те имаха 940 хиляди, това е близо 1 милион. В момента твърде вероятно е да имат 10-20 хиляди по-малко от тогава - в случая това беше ясна победа за БСП, възможността да сформират, да възстановят двублоковия модел. И тук трябва да подчертаем, че не става дума да поляризира, става дума за нормален двублоков модел. Те успяха да възстановят ролята на левицата.

Според Румяна Коларова Обединените патриоти:

Реално не спечелиха от своето обединение и не спечелиха от екзалтацията на тема патриотизъм. Това, което те спечелиха, е ролята в парламентарната конфигурация, но електорално те не спечелиха от тази екзалтация
.

Коларова отбеляза, че Веселин Марешки, който в началото гледаше на себе си като самостоятелен играч, днес сутринта декларира, че ще търси първо разговори с Обединените патриоти. И тук изборът на Марешки е ясен. Изборът на Обединените патриоти е важен – дали те ще говорят от името на себе си и Марешки, или ще подходят политически отговорно към своята програма и ще говорят от собствено име.

Според Румяна Коларова ДПС регистрират сериозен спад:

Те загубиха една трета от гласовете, които традиционно имаха, и в момента твърде вероятно е ДПС да се озоват в ситуация, в която те не са били от 1994 година. Едно е да имаш 600 хиляди, друго е да имаш под 300 хиляди гласа. Това всъщност е големият проблем за ДПС, защото те вече не са средно голяма партия, те отиват вече под чертата на средно голяма партия.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени