Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" ще имат депутати в 44-тото НС

| обновено на 27.03.17 в 18:03
Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Представители на пет партии влизат в 44-тото Народно събрание. Това показват данните на Централната избирателна комисия при обработени 100% от протоколите на районните комисии.

ГЕРБ печели 32,65 процента от гласовете в парламентарните избори,  "БСП за България" - 27,20 процента от гласовете; "Обединени патриоти"  - 9,07 на сто;
ДПС - 8,99 на сто;  партия "Воля" - 4,15 на сто от гласовете;

Под изборния праг остават коалиция  "Реформаторски блок - Глас народен" с 3,06 на сто; Коалиция "Движение Да България" - 2,88 на сто;  Обединение ДОСТ - 2,86 на сто от гласовете на хората;  "Нова република, ДСБ,"Съюз за Пловдив" и БДС, печелят - 2,48 на сто от гласовете. Позицията в бюлетината - "не подкрепям никого" са отбелязали - 2,50 на сто от избирателите.

При преброени 100% протоколи гласовете за сънародниците ни в чужбина са първо за ГЕРБ, следвани от ДОСТ и БСП.

И на тези избори се задейства феноменът "преференции", като листи се пренареждат в Пазарджик, Плевен, Бургас, Благоевград, Хасково. 

Бившият председател на Парламента Цецка Цачева е изместена от 2 на 4-о място в листата на ГЕРБ в Плевен и има вероятност изобщо да не влезе в следващия парламент, ако ГЕРБ излъчи трима депутати от региона


В Бургас, 11-ата в листата на ГЕРБ Ася Пеева е събрала най-много преференции след водача Ивелина Василева. Десетият в листата на БСП Димитър Стоянов има най-много гласове, след лидера. При ДПС, които бяха с бюлетина номер 9, деветият - Ангел Исаев - измества втория в листата.

Преференциалният вот напълно пренарежда листите на БСП и ГЕРБ в Пазарджик. В БСП се повтаря феноменът 10-10. Преференциалният вот извежда напред и 11-ият в листата на ГЕРБ.

Използването на преференции пренарежда листите на ГЕРБ и БСП в Благоевград. Областният координатор на ГЕРБ Даниела САвеклиева има едва 2326 гласа, но би си запазила мястото в 44 парламент, ако водачът на листата Цветан Цветанов влезе от Велико Търново. От БСП с най-много преференции е  Богдан Боцев.

На изборите са гласували 3 682 000, а на предните - през 2014 година - 3 500 000. Гласовете от чужбина обаче са по-малко. В Турция са гласували малко над 33 000 при 60 000 при 2014-та година. В 21 избирателни района от страната ГЕРБ е първа политическа сила. Печели в най-големите градове: София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора. БСП побеждава в 7 областни центъра, Плевен и Велико Търново, както и във Видин, Враца, Монтана,  Добрич. ДПС води убедително в Кърджали, Разград и Търговище.   
От ЦИК отчетоха, че във вчерашния вот гласувалите с преференция са повече от тези, които са гласували по този начин през 2014-та година:

Дали преференциалният вот пренарежда листите, ще стане ясно след като се разпределят гласовете, определи се броят мандати, които всяка партия или коалиция получава в отделните изборни райони и трябва да се обявят имената на избраните народни представители, посочи Камелия Нейкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени