Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Велик Капсъзов – първият ни олимпийски медалист по спортна гимнастика

Никола Проданов: Разделихме си с една епоха в българската гимнастика

Снимка: http://old.bgolympic.org

На 82 години си отиде първият олимпийски медалист по спортна гимнастика – Велик Капсъзов. Големият ни гимнастик е роден на 15 април 1935 година в Асеновград. Спортната му кариера започва като състезател по вдигане на тежести. След това се прехвърля в спортната гимнастика. През 1954 година става част на националния отбор.

Участва на олимпийските игри през 1956, 1960 и 1964 година. Първият българин носител на олимпийски медал в  този спорт - бронз на халки от Олимпиадата през 1960 година в Рим.

Бронзов медалист е на халки от европейското първенство през 1959 година и носител на титлата в същата дисциплина от европейските първенства през 1961 и 1963 година. Носител е на три медала от Универсиадата в София през 1961 година -  бронз в индивидуалния многобой и злато на халки и на успоредка.

Прекратява кариерата си след Игрите през 1964 година. Занимава се с треньорска дейност.

Почетен гражданин на Асеновград.

Част от спомените на Велик Капсъзов можете на чуете в звуковия файл. Интервюто е по повод 80-годишния юбилей на големият ни спортист, дадено през 2015 година  за колегите от телевизия "Канал 3".

Спомени за големият ни гимнастик специално за предаването "На финала" сподели и неговия съотборник и дългогодишен президент на БФ по спортна гимнастика Никола Проданов.

Разделихме си с една епоха в българската гимнастика. Един човек, който от сутрин до вечер мислеше и живееше само с гимнастиката. От него започват и най-добрите години в развитието на гимнастиката у нас. Той има пет патента за тренажори в гимнастиката. Освен гимнастик беше и великолепен треньор, сподели Никола Проданов - дългогодишен президент на БФ Гимнастика.

Поклонението пред тленните останки на Велик Капсъзов ще е в сряда от 12.30 в храм "Преображиение Господне".

Спортната редакция на БНР изказва съболезнования на семейството на Велик Капсъзов!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени