Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото може да достигне паритет с долара, ако Льо Пен спечели президентските избори във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото ще се срине към 15-годишно дъно спрямо щатската валута, ако Марин льо Пен стане следващият френски президент, като това би било реакция, подобна на рязката обезценка на британската лира след референдума във Великобритания в подкрепа за "Брекзит", показва проучване на агенция Блумбърг сред водещи валутни анализатори.

Единната европейска валута ще спадне към 1 долар или дори под нивото на паритет след евентуална победа на лидера на крайната десница във френската президентска надпревара, прогнозират 23 от 38 водещи анализатори, анкетирани от Блумбърг. Победа на Льо Пен би причинила подобен бърз спад, тъй като антиевропейският кандидат заплашва да свика референдум за излизане на страната от еврозоната и се ангажира с деноминация на държавния дълг в нови френски франкове.

Спадът на еврото под паритета му с долара би било факт за пръв път от 2000 година насам и би представлявало негова обезценка от близо 8% спрямо текущите нива на търговия от малко под 1,0900 щатски долара. В същото време 18 от участниците в анкетата прогнозират това понижение да продължи дори към 0,9500 долара, което би представлявало девалвация на еврото с повече от 12 на сто. Подобно движение би отразило огледално реакцията, която имаше след решението на британците да гласуват в подкрепа за излизане от ЕС.

В подобно проучване на Блумбърг, проведено малко преди референдума за "Брекзит" през миналия юни, мнозинството икономисти прогнозираха понижение на британската лира под 1,3500 долара. Това се потвърди след изненадващото решение на британците да гласуват за напускане на ЕС, като само ден по-късно (на 24-ти юни 2016) паундът се срина с над 10% до 31-годишно дъно от 1,3229 щатски долара.

По-малка част от анкетираните, или 12 от 38-те участници в проучването, прогнозират, че при победа на Льо Пен еврото ще се понижи по-сдържано, но над нивото на паритет спрямо долара (към диапазона между 1,0000 и 1,0500 долара), докато двама очакват еврото да остане да се търгува между 1,0500 и 1,1000 нивата, един от участниците дори залага на негово поскъпване над 1,1000 долара.

Трябва обаче да се има предвид, че евентуална победа на Льо Пен изглежда малко вероятна, като анкетираните от Блумбърг икономисти оценяват на около 61% шансовете, че независимият кандидат Емануел Макрон ще стане следващият френски президент, докато победата за кандидата на крайната десница се оценява на около 20 на сто. Според последно проучване на общественото мнение на агенция Ifop, оповестено в петък, Макрон би спечели 26% още на първия президентски тур на 23-ти април спрямо 25 на сто в подкрепа за Марин льо Пен. На втория тур, който ще се проведе на 7-и май, независимият кандидат би спечели президентската надпревара с внушителните 61,5% спрямо 38,5% за лидерът на крайната десница. В същото време и заложни къщи като Oddschecker определят на едва 24% - 25% шансовете за крайна победа на Льо Пен, визирайки серията проучвания на общественото мнение, които непрекъснато показват, че разликата ѝ с Макрон на втория тур е постоянно от около 20 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени