Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Ние имаме политически картел, тоест имаме двойката БСП - ГЕРБ

Има ли победители на изборите

Иван Сунгарски: Дясното в България не се е състояло до този момент

Снимка: БГНЕС

На тези избори нямаше победители, защото от ГЕРБ доста сдържано приеха новината. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Илиян Василев:

Патриотите бяха много разочаровани. "Воля“ и БСП също бяха разочаровани. Всъщност големият проблем е, че избирателят няма как да каже звучно "Да!“, при положение че продуктът, който му се предлага, не му дава избор. Ние имаме политически картел, тоест имаме двойката БСП - ГЕРБ, които да възстановят този двуполюсен модел. Когато те доминират в медиите, хората започват да гравитират общо взето около двата полюса, защото това е по-простата схема на мислене, но от гледна точка на проблемите в дълбочина ние нямахме никаква кампания. Ние имахме само щампи: "Искаме по-високи пенсии, по-високи заплати“, общо взето това е някакво невероятно безхаберие и безотговорност, защото ние не усещаме как израждаме истинската ценностна система, която би трябвало да стимулира предприемаческия дух.

Дясното в България не се е състояло до този момент, защото ние не сме намерили себе си като индивиди и като народ, защото просперитетът на индивида е част от необходимото условие да има проспериращо общество. Това каза пред "Хоризонт" Иван Сунгарски, бивш депутат от СДС:

Оцеляването на българския народ в продължение на пет века под чуждо владичество само по себе си представлява предходен елемент на дясното в политиката. Какви са били алтернативите на тогавашните българи, когато не е имало партии и партийни лидери? Те не са имали друг избор, освен в родовата памет да съхранят онова, което са им завещали предците, да го развият в домашното възпитание и като последващ елемент да могат да намерят себе си в онова време, в което те ако не са били силни в това, което правят, те са били дори физически застрашени да оцелеят, тоест тогавашните наши предци са били принудени да намерят себе си в това, с което се занимават и по този начин да отвоюват уважението и респекта на тези, които са господствали тогава. Сегашните българи нямат самочувствието и смелостта да се изявят на фона на ширещата се и доминираща държавна политика.

Цялото интервю с Иван Сунгарски и Илиян Василев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!