Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на турците в Германия - решаващ за референдума за промяна на турската конституция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
От днес до 9-и април около 3 милиона турски граждани, които живеят в чужбина, могат да гласуват в референдума за промяна на Конституцията на Турция. Ако измененията бъдат приети, президентът ще има много по-големи правомощия и ще може да принадлежи към политическа партия. Турските граждани могат да упражнят правото си на глас в 120 дипломатически представителства в 57 държави. Сред тях е и Германия, където право на вот имат около милион и половина турци. Няма друга страна извън Турция с такова компактно турско население, затова и вотът на германските турци се смята за решаващ.

Изходът от референдума все още е неясен – според прогнозите привържениците на искането на президента Реджеп Тайип Ердоган да увеличи правомощията си са равни с противниците на тази идея.

Дори и сред турците в Германия има голямо разцепление по този въпрос. Тук те могат да гласуват на територията на 13 консулства, като още от сутринта пред тях се извиха опашки. Урните с бюлетините ще бъдат откарани със самолет на турските авиолинии в Турция и ще бъдат преброени там с останалите пуснати бюлетиини в деня на рефрендума в самата Турция на 16- април.

През изминалите седмици мнозина турски политици проведоха агитиращи кампании в Германия, но след като изявите им бяха блокирани или забранявани от местни власти, отношенията между Германия и Турция силно се изостриха, като се стигна до там президентът Ердоган да нарече методите на Германия и на германския канцлер Ангела Меркел нацистки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени