Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парното и топлата вода ще поскъпнат до 37 процента през април

БЕХ: Скок на газа от около 30 на сто е напълно оправдан и дори тогава цените на синьото гориво ще са много по-ниски в сравнение с предишни години

| обновено на 28.03.17 в 07:20
Снимка: Георги Корнейков

Поскъпването на природния газ с 29,63 на сто от април ще бъде обсъдено на открито заседание в енергийния регулатор. 

Токът също поскъпва с 1 процент. Вече стана ясно, че това ще доведе до скок на цените на парното и топлата вода – между 18 и 37 процента, като за София то ще е с 22,7 на сто. Най-голямо е поскъпването в Плевен – над 37 на сто, а най-малко – във Велико Търново – 17,9 процента.  


Заради увеличението за скок на цените заговориха и хлебопроизводителите, които работят на газ. Възможни фалити прогнозираха производителите на оранжерийните зеленчуци. 

Представителите на индустрията, за която газът е ценообразуващ елемент, се оплакаха, че продукцията им няма да може да се конкурира със стоките от региона, а те основно работят за износ. 

Същевременно изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов коментира за "Хоризонт", че скок на газа от около 30 на сто е напълно оправдан и  дори тогава цените на синьото гориво ще са много по-ниски в сравнение с предишни години. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!