Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Великобритания призоваха Русия да освободи задържаните по време на антиправителствените протести

Снимка: Васко Михайлов

САЩ и Великобритания призоваха Русия да освободи задържаните по време на антиправителствените протести в неделя, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър прочете изявление на Държавния департамент, което определя арестите като оскърбление към основните демократични ценности. По думите на Спайсър, хората навсякъде заслужават прозрачно и отговорно правителство, както и възможността да упражняват своите права без страх от отмъщение.

В изявление на Форин офис се посочва, че Великобритания е разтревожена от задържането на 26 март на стотици руски граждани, включително журналисти и лидера на опозицията Алексей Навални.

Обединеното кралство призовава руското правителство да освободи гражданите, които бяха задържани по време на мирните демонстрации, и да спазва международните задължения, които Русия е поела, посочва ТАСС.


Кремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС. Президентският говорител Дмитрий Песков окачестви протестите като провокация. По думите му властите се опасяват, че активистите на опозицията ще опитат да подтикнат хората към нарушаване на закона. 


Над 1000 души бяха арестувани в неделя в различни руски градове но време на най-масовите протести от последните години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени