Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Този път разделението при десните партии оказа своето влияние

Георги Харизанов

Този път разделението при десните партии оказа своето влияние. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Георги Харизанов от Института за дясна политика:

Проблемите в Реформаторския блок започнаха веднага след самото му създаване, защото още тогава се спретна първата вътрешна война, а тя беше войната за това кой да стане евродепутат. Битката беше свирепа. Госпожа Кунева беше изместена с преференции от ДСБ и още тогава се усети тежкото разделение в самия Реформаторски блок. Около всички следващи избори преференциалната битка, която несъмнено донесе много гласове като абсолютен брой, доведе наистина до много конфликти, до много разделения вътре в структурите. Беше задача на лидерите да отстъпят крачка назад, да преглътнат егото си и Реформаторският блок да продължи като бранд, но очевидно няма да е и този път. Според мен вече се приключи с марката "Реформаторски блок"  и с идеята изобщо, че всички тези ярки индивидуалисти могат да работят заедно.

Едно успешно председателство, а и по принцип самото то ще доведе до една много силна външна подкрепа и една европейска легитимация на съвсем друго политическо ниво, добави Харизанов:

След това председателство по инерция ще се отиде на европейски избори и много зависи от ГЕРБ не само работата им в изпълнителната власт, но и начинът, по който ще комуникират със своите избиратели и избирателите изобщо.

Цялото интервю с Георги Харизанов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна