Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Марков: Рядко се говори за доброто в здравеопазването

Андрей Марков
Снимка: БГНЕС

Рядко се говори за доброто в здравеопазването. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Андрей Марков, съосновател на клиника, която е получила сертификат за покриване на световни стандарти:

Това, което мен лично ме притеснява, е, че се говори основно за онези неща, които притесняват хората, а би трябвало да има равнопоставеност, би трябвало да се представя и добрата страна на тази система, защото такава има. Без съмнение около 7-8 милиарда лева са доста повече от всички останали сфери на стопанския живот в България, включително и енергетика, а тези пари идват от задравеопазването. Въпросът е, че тези средства не са добре организирани все още. Има една част от тези средства, които не съществуват никъде и са средства в сивата икономика или онази част от икономиката, която не се вижда, а това не е добра новина.

От много време слушаме за това, че трябва да се въведе друга организация или да се разшири осигурителният модел, така че да могат да се организират и тези средства, добави още Марков:

Това в никакъв случай не означава, че трябва да продължава практиката те да се вадят от джоба на пациента, когато има дружество, защото реално ние от това страдаме в момента. Повече от половината от средствата в здравеопазването се налага пациенти, които имат нужда, да вадят от джоба си, тоест солидарният модел в момента не работи в цялостен вид. Идеята е да имаме солидарен модел, но повече от половината от средствата в тази система са пари, които се налага хората в нужда, да вадят.

Цялото интервю с Андрей Марков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна