Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Хлябът може да поскъпне до 1,20 лв. заради поскъпването на газа от 1 април. Причината е, че повечето от производството е именно на природен газ, съобщава "Стандарт". Сред най-засегнати от по-скъпото синьо гориво ще бъдат и млекопроизводители, таксиметрови шофьори, хотелиери и ресторантьори. Притеснения изразиха и директори на болници и училища.

Задава се поскъпване и на електроенергията - водеща тема за "Земя". При дневните тарифи за бита повишението ще е между 1,12 % до 2,69 %, а при нощните - от 1,52 до 7,9 на сто. Най-голямото увеличение ще е за клиентите на ЧЕЗ, сочат разчетите на КЕВР.

Единственият производител на серийни автомобили в България - "Литекс моторс", изпадна в процедура по несъстоятелност - статия на"Сега". През 2011 г. компанията започна да сглобява модели на китайската "Great Wall" в завод в ловешкото село Баховица. Засега не е ясно дали предприятието ще бъде ликвидирано или ще се намери нов собственик, пише "Сега".

До 20% ръст на ранните записвания от руски туристи за почивка у нас, изчисляват от "Дума". По данни на Националния статистически институт през февруари всеки втори турист у нас е гражданин на Европейския съюз.

Отмяната на пръстовия отпечатък като начин за приемане в болниците също намира отражение в днешните печатни издания. Най-вероятно системата ще се върне отново към стария прием - с лична карта, пише "Труд". Според разчети дотук въвеждането на пръстовия идентификатор е струвало 1 млн. лева, уточнява публикацията.

Около 1 млн.българи страдат от различни форми на депресия, съобщава "Монитор". С различни психични и поведенчески разстройства през 2015 г. официално са били около 127 хил. българи, като жените са по-често засегнати. По-високата образованост спомага за по-ниски темпове на депресивни симптоми, показва още анализът.

Единствената партия, която ще получи държавна субсидия за преминаването на границата от 1%, ще дари парите на фондация. Това обяви учредителят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от "Телеграф". За получените малко под 38 хил. гласа формацията трябва да вземе над 1 млн. и 600 хил. лева в рамките на 4 години, изчислява ежедневникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени