Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей официално извести Брюксел за началото на Брекзит

Това е исторически момент, от който няма връщане назад, заяви тя

| обновено на 29.03.17 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Тереза Мей официално извести Брюксел за началото на Брекзит. Документите бяха връчени на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския посланик в ЕС Тим Бароу. Девет месеца след като британците гласуваха на референдум за напускане на Съюза, Тереза Мей започва преговорите, чийто краен резултат ще определи бъдещето на петата по големина икономика в света. 

Това е исторически момент, от който няма връщане назад. Великобритания ще напусне Европейския съюз. Сами ще взимаме решения и ще ковем собствени закони. Ще си върнем контрола над нещата, които са важни за нас. И ще се възползваме от възможността да изградим една по-силна и справедлива Великобритания. Правителството е твърдо решено да го постигне.

Въпреки че Тереза Мей остана твърдо на позициите, които отстояваше през цялото време преди задействането на член 50, политическите наблюдатели побързаха да отбележат, че най-малкото нейният тон изглеждаше по-помирителен. Тя избегна да каже, че липсата на сделка ще бъде по-добра от сключването на лоша сделка и дори призна, че ще има последици от Брекзит. Премиерът повтори написаното в писмото, че референдумът не е бил отхвърляне на европейските ценности и че Великобритания иска ЕС да има успех и просперитет. 

Дори по отношение на мигрантите изявлението ѝ, че страната ще продължава да приема най-доброто от Европа, прозвуча напълно нормално. Когато обаче Тереза Мей заяви, че ще се стреми към най-доброто за всеки и от името на всички, това разгневи депутати от Шотландия и Северна Ирландия, които я обвиниха, че не е спазила обещанията си да се консултира с тях. Ангъс Робърстън от Шотландската национална партия обяви, че референдумът за независимост на Шотлания е неизбежен, а Никола Стърджън, след като изслуша речта на премиера, коментира, че излизането от ЕС е "скок в тъмното". Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин също нападна Тереза Мей:
Посоката, в която премиерът заплашва да тласне страната, е безразсъдна и пагубна. Лейбъристите няма да подадат ръка на правителството да използва Брекзит срещу правата на хората и намаляване на общественитe разходи.

Бившият лидер на ЮКИП, Найджъл Фарадж, един от политиците с най-голям принос за Брекзит, обаче е доволен в днешния исторически ден:
Ще има много дебати и спорове през следващите две години, но ние напускаме и не мога да бъда по-малко щастлив. Може би ще седна с бира в ръка с мисълта, че след 25 години борба всичко си струваше.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени