Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство обмисля да изтегли Бундесвера от военновъздушната база в Инджирлик

Германското правителство обмисля да изтегли Бундесвера от турската военновъздушна база в Инджирлик заради обтегнатите отношения с Анкара. Вместо в Турция, германските военни могат да бъдат разположени в Кувейт, Йордания или Кипър.

В Инджирлик са разположени 270 германски военни, които са част от международната антитерористична коалиция срещу "Ислямска държава". Турските власти обаче вече три месеца блокират посещения на германски политици при техни военни в базата. Причини не се посочват, но отношенията между Анкара и Берлин се обтягат с всеки ден все повече и вероятно това е опит на Турция да демонстрира, че владее положението.

След като в началото на седмицата стана ясно, че турското разузнаване подслушва живеещи в Германия турци, което нарушава германската конституция, все повече политици настояват правителството да изтегли военните от Инджирлик. Осем са възможните нови пункта, на които Бундесверът може да се премести. Те се намират в Йордания, Кувейт и Кипър. Засега не са водени преговори с нито една от трите държави.

Турция не забранява за първи път достъп до германски военни в Инджирлик. Миналата година тя прекрати посещения на германски политици в базата, след като Бундестагът прие резолюция, осъждаща геноцида над арменския народ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна