Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъде отчетена ползваната от абонатите топлинна енергия след поскъпването от 1 април?

Снимка: колаж: Георги Корнейков, БНР
След като промяната на цената се прави през отоплителния сезон Наредбата за топлоснабдяване регламентира изчислението и разпределението на енергията за всеки клиент. Това коментира пред Радио София председателят на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство Огнян Димитров по повод очакваното увеличение на цената на парното и топлата вода от 1 април. Точните проценти ще станат ясни на заседание на КЕВР в петък. Макар да не е правилно да се правят промени на цените по време на отоплителния сезон, причините за това увеличение не зависят от нас, уточни Димитров:

Енергията, която е с новата цена от 1 април е точно измерена в абонатните станции от топлофикациите, след което тя ни се подава и е точно такова количество, което е по новата цена. Ние съответно я разпределяме според Наредбата за топлоснабдяване чрез интерполация на показанията на уредите, тъй като практически не е възможно в 00:00 ч. на 1 април да бъдат отчетени едновременно всички уреди, обясни за слушателите Огнян Димитров. Макар измерването да не е точно докрай, за повечето потребители ще е много близко до реалното, увери Димитров.

Отчитане за показанията на топломерите в отделните жилища, преди да влязат в сила новите цени, няма да има. Новата цена на парното и топлата вода ще бъде отразена в изравнителните сметки, които се изготвят след края на отоплителния сезон. По думите на Димитров, това, което ще платят абонатите за ползваната топлоенергия през месец април в конкретно жилище, ще бъде определено чрез т. нар. интерполация - или разделяне по равно на единиците от топломерите на радиаторите в жилището на броя на дните от целия отоплителен сезон и умножаване по дните с пуснато общо отопление през месец април. Така се оказва, че дори и даден абонат да спре да ползва парно от първи април, когато цената ще бъде по-висока, все пак ще плаща за тези дни от месеца, в които тече отоплителният сезон, ако останалите абонати във входа ползват парно.

Чуйте подробности от разговора.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна