Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тошев: За младите българи в чужбина изстъпленията по границата не са патриотизъм

Георги Тошев

Запазването на европейската ориентация на България е добрата новина от тези избори, неособено обнадеждаващи особено младите българи в чужбина. Остава нотката на съмнение какво ще се случи в българския парламент през следващите дни в отсъствието на политическо представителство на дясното в българския политически живот. Това мнение изрази дългогодишният журналист с интерес към живота на българите зад граница Георги Тошев в интервю за предаването "Нещо повече". Тошев, който е гласувал в Мюнхен и през последните дни е обиколил работно няколко европейски страни, сподели впечатленията си от нагласите и притесненията на българите там относно актуалната политическа ситуация в България:

Тези млади хора гледат на България по много различен начин от този, който много българи си представят - какво означава да обичаш родината. Те не си представят потури, развети трибагреници и крайни изказвания и действия на политици, представящи т.нар. патриотичен съюз или патриотична нагласа на българите. За българите, които живеят в чужбина, носталгията е може би най-силното чувство, но тя от дистанция изглежда по един друг начин. Да обичаш родината означава да си плащаш данъците, да бъдеш нормален, стабилен и честен гражданин на мястото, където си се родил и живееш. Припознаването на любовта към България като исконно, много интимно чувство, за което обикновено не се говори и не се демонстрира, по начина, по който видяхме някои изстъпления по границата, не прави добро впечатление и буди тревожни въпроси у тези българи, с които аз се срещнах.  

Профилът на тези хора е 20-45 години, това е новата генерация, която не е била прокудена, тези хора са напуснали България защото или учат, или професионалната им квалификация е конвертируема в един свободен свят, уточни журналистът.

Цялото интервю е от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени