Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери изразиха съжаление за началото на Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на излизането на Великобритания от Съюза Мишел Барние прогнозира, че "днес е първият ден от много труден път", предаде Ройтерс. Барние нарече пред репортери сегашния момент ключов за ЕС и заяви, че е важно да се постигне справедливо споразумение не само по въпроса за британското излизане, но и за дългосрочното бъдеще на Съюза. 
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Брекзит ще е "болезнен" за британците и подчерта, че напускането на Лондон несъмнено ще принуди Европа да продължи напред "на различни скорости". 
Германия ще се стреми в преговорите за Брекзит да сведе до минимум негативните последици за европейските граждани, които живеят във Великобритания, заяви германският канцлер Ангера Меркел. Меркел подчерта, че се надява Великобритания и Европейският съюз да останат близки партньори. Същевременно тя каза пред членове на нейната консервативна партия, че перспективата за Брекзит кара много хора в Европа да се притесняват за собственото си бъдеще. 
Великобритания цени партньорството си с Германия и иска да продължи да бъде съюзник на останалите европейски държави, заявява британският премиер Тереза Мей, след като официално задейства процедурата за излизане от Европейския съюз. Поставянето на ненужни бариери пред бизнеса ще има разрушителен ефект за всички нас, добавя британският премиер.
Датският премиер Ларс Льоке Расмусен окачестви като изключително тъжен факт сбогуването на Великобритания с ЕС и изрази очакване, че ще има доста неравности по пътя към излизането ѝ. Расмусен се надява раздялата да премине по подреден начин, а не хаотично. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна