Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва конкурсът „Млади виртуози”

Снимка: yvcompetition.org

Днес е концертът на Софийска филхармония, с който се открива Международният конкурс „Млади виртуози“. Солисти са лауреати от двете предишни издания, отличени и със специалната награда на престижния оркестър – цигуларката Ели Чой и пианистът Асен Танчев. Ели Чой е носител и на голямата награда „Откритие на конкурса” през 2015 г.

Тринадесетото издание на състезанието започва на 1 април, а прослушванията са в камерна зала „България” и концертната зала на НМУ „Любомир Пипков”. За младите виртуози престоят дни на изпитание и емоции, а столичната публика може да проследи тяхното представяне.
Щастливи сме от големия интерес към конкурса – споделя г-жа Милка Митева, основател и артистичен директор на „Млади виртуози”. – Тази година имаме кандидати от всички континенти – общо 35 държави. Те ще се състезават в специалностите цигулка, виола, флейта и кларинет. Конкурсът вече е добре известен в Северна и Южна Америка, Япония и Южна Корея, както и във всички европейски държави. Младите хора, които с много любов и отговорност са подготвили своето участие, пристигат със своите педагози от Италия, Сърбия, Германия, Македония и др. Това са хората, които ще пишат музикалната история през следващите много, много години. „Млади виртуози” е единственият български конкурс, който е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY . В специализираните журита отново са известни чуждестранни и български музиканти  - Дора Шварцберг, Светлин Русев, Захар Брон, Борислав Йоцов, Анатоли Кръстев, Стефан Попов и др., доказали себе си и на световния концертен подиум, и като преподаватели. Журито ще изнесе концерт на 5 април, а гала концертът на лауреатите е на 8 април. Надявам се не само жителите, но и гостите на София да изпитат истинско удоволствие от тези музикални събития.

Част от престижа на всеки международен конкурс е успешното развитие на неговите лауреати след като са били отличени, убедена е г-жа Митева.

Следим с интерес пътя на участниците в конкурса. Например цигуларката Моне Хатори вече има своята световна кариера, спечели много отличия по цял свят, но биографията ѝ започва с това, че първата ѝ международна награда е от конкурса „Млади витуози". Ели Чойс също бележи големи успехи след 2015, когато се представи блестящо. Сега пристигна специално от САЩ за концерта на откриването. Радваме се на това, което правят тези млади артисти. Благодарни сме и за постоянната подкрепа на фондация „ Америка за България” – наш генерален спонсор. Патрон на конкурса е кметът на София г-жа Фандъкова. Традиционно ни подкрепят фондациите „Св.Св. Кирил и Методий” и „Българска памет”, големи фирми, имаме и частни дарители. Наши партньори са авторитетни национални медии, а за трета поредна година конкурсът ще се излъчва в реално време по интернет от нашия сайт.

В рамките на конкурса традиционно се провеждат творчески срещи, майсторски класове, а от тази година състезанието по цигулка ще носи името на големия български цигулар проф. Георги Бадев, а състезанието по кларинет на проф. Сава Димитров, известен наш кларинетист и педагог.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!