Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: С цената на газа вървим по сценария "политическа услуга"

Пламен Грозданов: Цената на газа ще вдигне цените на редица стоки и услуги

| обновено на 30.03.17 в 17:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вървим по сценария "политическа услуга" - Комисията за енергийно и водно регулиране и Иван Иванов сега трябва да си платят за политическата услуга, която са направили на управляващите по време на четвъртото тримесечие на 2016 година, за да им осигурят една комфортна обстановка в предстоящите избори. Това отбеляза в интервю за предаването "12+3" енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков по темата за скока в цената на природния газ, който води след себе си нарастване на цената на тока, парното и топлата вода.

В коментар по последните предложения на "Газпром", адресирани към България, Литва, Латвия и Полша и връзката със сегашното поскъпване на газа, Божков изтъкна:

Моите лични подозрения са, че с това вдигане с 30% се дава възможност на едно ново правителство да реагира на това предложение на "Газпром" и да се свалят цените. Защото на практика с тези предложения цените на природния газ ще могат да се свалят с около 40%.

Голямата беда според мен от увеличението на цената на газа, ако то се състои в пълната му сила и не се появи добрият цар в бяло, който да намали цените след около месец например, ще бъде в това, че на производителите на плодове и зеленчуци по оранжериен способ ще им бъде много трудно да задържат цените. Ще последват неприятни сцени на фалити. 

Увеличаването на цената на природния газ ще доведе до увеличение на цените на редица стоки и услуги, а в някои сектори на бизнеса ще се отрази изключително зле, подчерта и Пламен Грозданов, председател на Съюз "Произведено в България". В интервю за предаването "Нещо повече" той изрази надежда, че споразумение между ЕС и „Газпром“ ще предизвика корекция на цените на газа надолу през следващия отоплителен сезон:

Това, че българската енергетика се управлява лошо, всички го знаят. Цената на газа се определя по формула, която до голяма степен зависи от цената на петрола за последните девет месеца. Реално цената на газа в сравнение с първото тримесечие на миналата година, дори с увеличението, ще бъде по-ниска, защото тя общо спадна близо два и половина пъти за последните няколко години и сега нормално тръгва нагоре. Това са пазарните механизми. Друг е въпросът дали може да се намери друга форма за доставка на газ в нашата страна.

Двете мнения можете да проследите в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени