Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Ако няма българска прокуратура ще дойде решение на Страсбург

Мотивите на т.нар. патриоти са чалга мотиви, които нагнетяват политическо напрежение и страхове в обществото

Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС

Независимо какви са мотивите на блокиралите границата, те не могат да вземат инцидентно държавата на ръчно управление и да действат като Волен Сидеров, който раздаваше правосъдие по клекшопове и театри. Тази позиция изрази в предаването "Нещо повече" адвокат Михаил Екимджиев:

Ние видяхме по всички национални медии как хора, които наричат себе си патриоти, обругаха българския закон и българската конституция, като попречиха на български граждани да упражнят избирателното си право. Според мен тук няма дилема и прокуратурата трябва да се намеси по един недвусмислен и категоричен начин, за да докаже смисъла от наличието си и да се стовари цялата строгост на закона върху организаторите и преките извършители на тези самоуправни актове. Така наречените наши, български патриоти взеха правото в свои ръце, отказвайки да се подчинят на българските закони. Те са хората, които твърдят много достолепно как всяко пресичане на българската граница е престъпление и искат сериозни наказания срещу мигранти. Тези хора пред очите на цялото българско общество извършиха престъпление. Нека да видим има ли българска прокуратура. Ако се окаже, че няма българска прокуратура, след няколко години ще дойде и решение на Страсбург.

Правозащитникът, който има богат опит във водене на дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, коментира политическата заявка на ДОСТ и на изселнически организации да отнесат казуса с предизборните блокади на българо-турската граница пред съда в Страсбург:

Съдът в Страсбург преценява конкретните факти, конкретния исторически, фактологичен, политически контекст и само един от елементите е свързан с преценката на релевантното национално право. Но в една правова държава, в една европеидна държава е недопустимо по този начин представители на политическите партии да си присвояват функциите на прокуратурата, на полицията, на държавата. Те обсебиха нашия суверенитет и нашата воля, която е обективирана в законите. Каквито и да са им мотивите, те са чалга мотиви, които целят да нагнетят допълнително политическо напрежение и страхове в българското общество, за да им вдигнат рейтинга. Но явно пресолиха манджата и се видя какво се случи с рейтингите им. 

Запитан след като сега патриотите са желан коалиционен партньор дали ще се стигне до реална институционална реакция на техните действия, адвокат Екимджиев посочи:

Нека победителите правят каквото искат - победителите никой не ги съди. Но институциите затова са относително независими от политическата власт и затова прокуратурата трябва да запази една хигиенна дистанция от злобата на деня и политическите приоритети и просто да си свърши работата. Има текст като слънце от Наказателния кодекс, който пред очите на цялото българско общество беше флагрантно нарушен от тези самозвани патриоти.

Чуйте цялото интервю с Михаил Екимджиев в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна