Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд: Брекзит ще е болезнен за британците

Франсоа Оланд

Брекзитът ще бъде болезнен за британците, особено в икономически план, смята френският президент Франсоа Оланд, Процедурата по излизане на Великобритания от ЕС според него е необратима и не трябва да трае повече от две години. Тя ще приключи с търговско споразумение, в най-лошия случай минимално, твърди президентът, който изключва всякакви договорки за междинна степен в британско-европейските отношения. Нямаме намерение да наказваме британците, уточнява Оланд.

Според френския държавен глава излизането на Великобритания от ЕС задължава Европа да върви напред, несъмнено на различни скорости, както според него винаги е било. Оланд, чийто президентски мандат е към края си, отбелязва, че Брекзит е сред най-важните теми в дебатите пред президентските избори във Франция и предупреждава кандидатите-евроскептици за опасностите от британския сценарий, от който се вдъхновяват.

Седмици преди първия тур крайната националистка Марин льо Пен, готова да постави под въпрос европейското членство на Франция, е неизменно начело в проучванията. За кандидата-либерал Еманюел Макрон, сочен за неин най-вероятен съперник на балотажа, Брекзит е начало на разлагане на ЕС.  Европа трябва да говори с единен и отговорен глас и да набляга на своите интереси пред тези на Великобритания, каза той пред радио "Юроп 1". Не може да бъдеш едновременно отвън и отвътре, с достъп до общия пазар, без да спазваш правилата му, смята и десният кандидат Франсоа Фийон, който се ангажира и да предоговори споразумението за френско-британската граница, засягащо мигрантския поток. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна