Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО и Русия без съгласие по Украинския конфликт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО и Русия отново констатираха противоположни позиции относно конфликта в Украйна, съобщи след срещата на посланиците генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той отбелязаха напредък в диалога с Москва за намаляване на риска от инциденти при военните учения от двете страни на границата.

Страните от НАТО са призовали руския посланик да предаде на властта в Кремъл да окаже влияние върху сепаратистите в Украйна за спазване на примирието. Йенс Столтенберг изрази загриженост за ситуацията в Донбас, където ожесточените боеве продължават:

ОССЕ докладва, че забранени оръжия се използват два пъти в минута, а наблюдателите не могат да си вършат работата. Понякога самите те се превръщат в мишени. Съюзниците изразиха сериозна загриженост от това, че Русия признава документи за самоличност, издавани от сепаратистите, налага рублата като валута и отнема собствеността на местни фирми.

Има напредък в диалога за прозрачност и предсказуемост на военните маневри между натовските и руските войски, подчерта генералният секретар на Алианса: 
Диалогът не е лесен, но ние държим на него. Днес взаимно направихме още една стъпка към обмен на информация за военните ни позиции. Русия докладва за 3 нови дивизии в Западния военен окръг, а НАТО предостави данни за 4-те батальона, които разполагаме в Полша и Балтийските републики. Очаквам следващите срещи да продължат в духа на прозрачност, допълни Йенс Столтенберг. След анексирането на Крим през 2014 г., НАТО прекрати всякакво практическо сътрудничество с Руската Федерация и съветът на ниво посланици остана единствената платформа за политически диалог.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна