Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ppIANISSIMO - 20 фестивални години

Снимка: ppianissimo.info

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO започва на 24 март и ще продължи до 9 април, като отбелязва своята 20-годишнина със стилово и жанрово разнообразна програма в София и Пловдив, в която ще вземат участие високо ценени български и чуждестранни изпълнители, демонстрирали върхови творчески постижения с изявите си в предишни издания на фестивала.

Уникален като концепция, форумът от години е единственият в България, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран е върху неизчерпаемите възможности на пианото и е своеобразна лаборатория за съвременно изкуство – творческо пространство за утвърдени и дебютиращи интерпретатори, изследващи процесите на съвременната клавирна естетика.

До този момент в 19-те издания на фестивала са взели участие над 300 интерпретатори от близо 30 различни държави и са прозвучали произведения от над 400 творци, представящи над 50 страни по света. Много от изпълненията във фестивалните концерти са световни или български премиери.

В София концертите са в Първо студио на БНР, входът е свободен, а дните се помнят лесно – петък, събота и неделя в три поредни седмици - до 9 април. 

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичният директор Илия Граматиков разказа за първите три концерта от програмата и за предстоящите три - на 31 март, 1 и 2 април. Чуйте в звуковия файл и документални записи от миналите събития.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна