Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eдинственият най-мощен християнски глас в Радиоколекция преди Великден

БНР Новини

Цялото определение на кореспондента на BBC по религиозните въпроси Джералд Пристланд гласи: единственият най-мощен християнски глас в страната. Той има предвид Великобритания. Когато говорим обаче за въздействието на „Началото на молитвата” и на цялостното творчество и деяния в световен мащаб, които името Антоний Сурожки, известен още и със светското си име Андрей Борисович Блум, носи, можем да повишим степента на обобщение. Особено в идеята за глас. Митрополит Антоний Сурожки е не само авторът, който пише молитвите, проповедите, тълкуванията и напътствията, но и гласът, който ги изпълнява по радиото и телевизията в продължение на десетилетия и тези негови разговори и проповеди, неизменно представени с чар и изключителна степен на ценност, привлякоха хиляди хора към неговото обкръжение и хиляди почитатели.  

За проповядване на Божието Слово и подновяване на духовния живот Антоний Сурожки получава почетна докторска степен от Университета в Абърдийн. За богословската, пасторалната и проповядваща си дейност получава почетна докторска степен от Духовната академия в Москва. Следват Университетът в Кеймбридж и Духовната академия в Киев. Между 1966 и 1986 той издава 6 книги с молитви. Ако се върнем още по-назад във времето, ще открием още куп удивителни факти. Въпреки своя руски произход, Андрей Борисович Блум е роден в Лозана, Швейцария, където баща му е бил член на руския имперски дипломатическия корпус. Майка му е била сестра на композитора Скрябин. Семейството се завръща в Русия преди избухването на Първата световна война, но веднага поема към Персия. По време на революцията от 1917 бяга в Париж и, точно там младият Блум пораства далеч от църквата като двуезичен специалист с научни степени по физика, химия и биология и докторска степен по медицина от Сорбоната през 1943. Той служи във френската армия като хирург. През 1943 е ръкоположен за свещеник и това е началото на неговата кариера като теолог.

Началото на молитвата като продукция на Радиотеатъра представлява четене на актьора Иван Бърнев под режисурата на Стилиян Петров. От 3 до 14 април можете да чуете 10-те части на това четене.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени