Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Месец на село” с премиера на варненска сцена

Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Варна
Снимка: theater.tmpcvarna.com

Най-новото заглавие в афиша на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” е комедията „Месец на село” от Иван Тургенев, която някои критици определят като най-хубавата пиеса от средата на XIX век. Постановката е на Стилиян Петров, в екип със сценографа Венелин Шурелов, автора на костюмите Елица Георгиева и композитора Иван Шопов.
Пиесата пресъздава живота на руското дворянство чрез образите на разкъсваната от разнородни чувства Наталия Петровна (Даниела Викторова), влюбения в нея Ракитин (Стоян Радев), съпруга Ислаев и майката Ана Ислаева, студента Беляев, възпитаницата Верочка, съседа Болшинцов, доктор Шпигелски, компаньонката Лизавета, немеца гувернант Шааф, слугинчето Катя.
В един друг свой текст - романа „В навечерието”, Тургенев казва, че има едно „То” в човека, различно от „Аз”, което иска по различен начин. И има ситуации в живота на човека, в които не „Аз искам”, а „То в мен иска”. Това То, което понякога иска и надделява, и задвижва човека да прави неща, за които обикновено по-късно съжалява. Какъв е този Друг вътре в теб, обратен на правата логика, обратен на здравия разсъдък, обратен на това, което умът иска - с това се занимаваме в нашия спектакъл.

Премиерата на „„Месец на село” е на 31 март в Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!