Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кого му пука за изкуството?

БНР Новини
Снимка: Недко Солаков

Около месец преди парламентарните избори избухна скандал по повод повредени картини в Националната галерия „Квадрат 500”. Започна със статус на художника Недко Солаков във Фейсбук, придружен със снимки на пострадалите произведения, който почти веднага беше публикуван и в медиите.
Авариралата през януари климатична инсталация в НГ повлече след себе си в първия момент не грижа за пострадалите произведения, а наказания за тези, които са направили станалото публично достояние. Последва серия от взаимни обвинения и прехвърляне на отговорността, както и обичайното в такива случаи свеждане на станалото до лични отношения.
Но в хода на всичко това настойчиво започна да се прокарва в медиите лайтмотивът „нищо страшно не е станало”: картините са повредени, но не са унищожени и реставраторите ще ги „поправят”. Сякаш става дума за хладилник, който техникът ще оправи и той пак ще заработи, а ако не успее, хвърляш хладилника и купуваш нов. Това обаче няма как да се случи с картини от 15 век, които реставраторът, колкото и да „поправя”, просто не може да ги нарисува отново...
Най-важното в този скандал е, че в него се оглежда отношението към художественото наследство и към изкуството въобще у нас. И то сякаш на всички възможни нива.
По тези въпроси разговаряхме в студиото с Яра Бубнова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени