Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароканец спечели маратона на Стара Загора с рекорд на трасето

Мароканец спечели маратона на Стара Загора с рекорд на трасето
Снимка: БГНЕС

Абделхади Тиар (Мароко) спечели лекоатлетическия маратон на Стара Загора с рекорд на трасето. Той преодоля дистанцията от 42,195 км за 2:19.47 часа, като направи успешна атака малко повече от два километра преди финала в откъсналата се групичка от петима африкански бегачи. Хенри Кембой (Кения) остана втори с 2:21.16 часа, а Бирхану Асфав (Етиопия) е трети с време 2:27.00 часа. От българите най-добре се представи Илия Куцаров, който измина дистанцията за 2.39:35 часа.

В класическия маратон при жените най-бърза бе Белайнеш Игезу (Етиопия) - също с рекорд на трасето от 2:42.00 часа. Тя е миналогодишна победителка в софийския маратон. Втора на 24 секунди финишира 44-годишната ветеранка Ивана Йоция (Италия), а трета на 49 секунди е Рут Матебо (Кения). От българките най-добра беше Сабина Николова за 3.42:42 часа.

Особено силен бе резултатът на победителя в полумаратона. Кениецът Найбел Киплимо финишира за 1.05:26 минута, което е едно от най-бързите бягания в България за всички времена. Мозес Комон (Кения) финишира втори за 1.07:13 час, а Иван Попов завърши трети с 1.08:25, с което той стана и държавен шампион в дисциплината. При жените на същата дистанция сръбкинята Оливера Йевтич се справи с африканското предизвикателство и грабна златото с 1.16:46 час.  Втора остана Тереза Квамбока (Кения) с 1.19:12 час, а трети завърши Маринела с 1.19:58 час и заслужи националната титла в полумаратона.

Бяха отличени най-малките участници. 6-годишният Ангел Стефанов и 9-годишният Добри Стефанов, както и най-възрастният, финиширал на 10 километра - 80-годишният Петър Петров.

Премиите за шампионите Таяр и Игезу бяха по 8000 лв.

Всеки участник получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите на маратон, полумаратон и 10.5 км бяха отличени и с медал за участие като спомен от събитието. За втора поредна година мотото "Бягането като начин на живот" обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. Следващият етап е след месец е на 7 май във Варна, а финалът е през есента - на 15 октомври в София. Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лева, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за  спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна