Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка отново запази основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На седмо поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент, като в същото време не даден индикации за скорошно негово повишаване.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния нов управител Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016-а година.

Взимайки под внимание наличната информация, Управителният съвет прецени, че запазването на настоящата парична и лихвена политика е съвместимо с устойчивия икономически растеж и с постигането след време на заложените инфлационни цели, се посочва в изявление на банката.

Централната банка обаче отчита, че инфлацията остава доста ниска, но очаква основната инфлация да се ускори през 2017-а година над ниво от 2 на сто. Нарастването на инфлацията се очаква да бъде по-умерено, тъй като растежът на цената на работната сила остава сдържан, допълни RBA.

Сигналите, че Централната банка не изглежда прекалено уверена по отношение на трудовия пазар и на инфлацията, бяха възприети от участниците на финансовите пазари като знак, че не може да се очаква скорошно начало на цикъл на затягане на лихвените ставки в страната. Това се отрази негативно на австралийския долар и след края на заседанието на RBA местната валута се понижи с 0,5% към триседмично дъно от 0,7562 щатски долара и към 4-месечно дъно от 83,64 японски йени, като в същото време еврото поскъпна до 6-дневен връх от 1,4078 "австралиеца".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени